Maďarský olympionik skončil ve vazbě, podomácku vyráběl bomby

Budapešť - Maďarské úřady o víkendu poslaly do vazby bývalého vrcholového sportovce a účastníka olympiády Krisztiána Tölgyesiho kvůli podezření z terorismu. Olympionik, hlásící se k extrémní pravici, byl ve čtvrtek zadržen v Budapešti poté, co policie nalezla v jeho voze zápalné bomby s časovými spínači. Sportovec se mezitím k činu doznal.

Ve čtvrtek se v Budapešti konaly oslavy výročí povstání proti komunistickému režimu z roku 1956. Policie se snažila zabránit očekávaným srážkám s pravicovými radikály a v rámci bezpečnostních opatření zatkla 33 osob. Tehdy také objevila Tölgyesiho nebezpečný náklad. Objevené bomby mohly podle expertů zabít a zranit velký počet lidí. „Šlo o krátké vodovodní roury naplněné výbušninou a také kanystry s benzínem, na něž byly napojeny časovací přístroje,“ přiblížil spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek. Bývalý sportovec se již přiznal, že výbušniny sestavil podle návodu z internetu.

Tölgyesi se ještě v roce 2000 zúčastnil olympiády v Sydney. Po skončení judistické kariéry se živil jako automechanik a současně se připojil k pravicovým extremistům. Jeho matka Magda patří k zakládajícím členům krajněpravicové organizace Lelkiismeret 88 (Svědomí 88), která v minulosti vyzývala k násilným akcím vůči některým levicovým a liberálním politikům a novinářům.

Maďarské extremistické organizace využívají státní svátky, jako je například 23. říjen, připomínající výročí událostí z roku 1956, k vyvolávání násilných pouličních střetů s policií v centru hlavního města. Ve čtvrtek se maďarské policii poprvé po dvou letech podařilo tyto násilné akce již v zárodku potlačit.