Zahraniční tisk o volbách v ČR: Devastace, která vyráží dech

Bratislava/Moskva - Drtivé porážky vládní ODS v senátních a krajských volbách si všímá i zahraniční tisk. Slovenský deník Sme píše, že devastace, jakou utrpěla v krajských a senátních volbách ODS, vyráží dech. A také dveře, jelikož armáda straníků od Karlových Varů až po Zlín musí vyklidit kanceláře, od hejtmanských až po podatelny, píše deník. Takový průvan už dokáže vyvolat vášně. Psychóza, která se rozhostila na české scéně, ale nemá velké opodstatnění. Nedá se říct, že by Mirek Topolánek zodpovědnost nenesl. "Malé" volby se čtyřiceti, respektive třicetiprocentní účastí (druhé kolo) však mají k "referendu o vládě" ještě dost daleko, pokračuje list.

Podle slovenského listu Pravda se premiérovi Mirkovi Topolánkovi podařilo to, co zatím dokázala v Česku jen Evropská unie. Jen o nich se zatím v zemi konalo referendum. Zatímco o vstupu do EU musel speciálně všelidové hlasování odsouhlasit parlament, u předsedy vlády si vystačili občané.

Kromě jednoho ne zazněl i vícekrát souhlas, uvedla dále Pravda. Volby znamenaly ano pro hlavu státu. Pozice jakékoliv vlády bude během šestiměsíčního českého předsednictví unii, které začíná 1. ledna, velmi slabá. Klausovy výrazně euroskeptické názory budou moci v této situaci zaznívat ještě hlasitěji. Bylo to, samozřejmě, ano pro Paroubka, napsala Pravda. Pro politika, pro kterého jsou lidé nehlasující za jeho stranu pravděpodobně nenormální. A bylo to ano i pro komunisty. Sociální demokraté spolu s nimi získali v krajských hlasech dohromady více než 50 procent.

Ruský tisk: Radar prohrál

Vliv další porážky ODS českého premiéra Mirka Topolánka na osud amerického protiraketového radaru v Brdech rozebírá ruský tisk v dnešních komentářích k druhému kolu senátních voleb v Česku. „Radar prohrál volby,“ napsal v titulku list Vedomosti.

Za vážnou porážku vládní koalice označuje volební výsledek Nězavisimaja gazeta. „Je to zjevný krach politických sil, které prosazují orientaci na USA a umístění amerického radaru. Současně svůj největší úspěch slaví opoziční ČSSD expremiéra Jiřího Paroubka, odmítající takový kurz,“ poznamenává.

„Voliči, toužící po změnách v domácí politice, houfně opustili vládní koalici a dali přednost opozičním sociálním demokratům. V Česku se mluví o oranžové revoluci,“ píše Kommersant o „českém posunu doleva po dalším volebním krachu občanských demokratů“, po porážce v krajských volbách. Praktickým důsledkem mohou být podle listu komplikace při přijímání zákonů, jakož i při ratifikaci dohody s USA o protiraketovém radaru.

Výsledky druhého kola senátních voleb
Zdroj: ČT24