Budovu OSN v Kongu napadly tisíce demonstrantů

Goma (Kongo) - Tisíce demonstrantů dnes zaútočily na sídlo OSN ve východním Kongu. Protestující házeli na budovu kamení, rozbíjeli okna a ničili zaparkovaná auta. Demonstranty rozhořčilo, že je jednotky OSN o síle 17 000 vojáků nedokážou ochránit před útoky ozbrojených rebelů. Kvůli násilí v oblasti musely v posledních týdnech uprchnout ze svých domovů desítky tisíc lidí.

Stovky konžských vojáků dnes ustoupily před ofenzivou rebelů vedených generálem Laurentem Nkundou. Za poslední dva měsíce počet uprchlíků stoupl na 200 000. Informace o počtu obětí krvavých bojů nejsou k dispozici. Lokální konflikty v zemi navázaly na občanskou válku v Kongu z let 1998 až 2003. V zemi tak nadále trvá jedna z největších humanitárních krizí na světě.

Generál Nkunda zběhl před několika lety z vládní armády a zformoval vlastní jednotky. V roce 2004 byl obviněn z válečných zločinů. On sám však tvrdí, že pouze ochraňuje příslušníky kmene Tutsi před rwandskými členy kmene Hutu, kteří okupují pralesy ve východním Kongu.