Čech hledal na Slovensku minometné granáty, jeden mu vybuchl v ruce

Košice - Na východě Slovenska zahynul v neděli jednačtyřicetiletý Čech. Příčinou úmrtí byla neopatrnost při manipulaci s minomentým granátem z druhé světové války. Mrtvý patřil ke skupině tří Čechů, kteří podle policie na Slovensku pátrali s pomocí detektorů kovů po historických předmětech.

Neštěstí se stalo u ubytovny v obci Medvedie, kde byli turisté ubytovaní. Exploze na dvoře před ubytovnou vyhloubila kráter, poškodila okna, omítku i zaparkovaná auta. Muž z okresu Uherské Hradiště na následky zranění, která utrpěl při výbuchu, na místě zemřel.

V autě českých pátračů bylo při následné kontrole odhaleno různé pěchotní střelivo, zásobník kulometu se střelivem, střelná zbraň, roznětky dělostřeleckých min, ruční granát a také náboje poválečné výroby a jiná zakázaná munice. Češi přitom tvrdili, že v okolních lesích hledali jen houby. Dvěma mužům, u kterých byla munice nalezena, hrozí trestní stíhání.

Historickou munici Češi hledali v místech intenzivních bojů za druhé světové války. Nálezy z tohoto období či starší kusy totiž mají pro sběratele svou cenu.

Slovenští policejní pyrotechnici dodnes nedokáží odhadnout, kolik nevybuchlé munice z druhé světové války se na Slovensku ještě nachází. Náhodně objevená munice v zemi je i po několika desetiletích nebezpečná a může explodovat.