Týden před volbami vede Obama až o 13 procent

New York - Už jen týden zbývá americkým voličům, než se dozví jméno příštího obyvatele Bílého domu. Ve volebních preferencích si demokrat Barack Obama udržuje náskok pět až třináct procent. Respektovaný Gallupův ústav přitom prohlašuje, že od anket týden před volbami se skutečné výsledky už zpravidla neliší - za posledních 14 prezidentských voleb, tedy za uplynulých 56 let, nezískal favorizovaný kandidát většinu hlasů voličů pouze dvakrát. V roce 1980 jím byl tehdejší prezident Jimmy Carter a o dvacet let později George Bush mladší, který se ovšem i přesto stal prezidentem.

Mezi registrovanými voliči Obama podle každodenního šetření Gallupova ústavu nyní vede poměrem 51:42. Devítibodový náskok si v průměru udržuje celý říjen, což tento měsíc činí jeho nejúspěšnějším obdobím za celou volební kampaň. V září vedl průměrně o dvě procenta, v srpnu o tři, v červenci o čtyři a v červnu o tři. V květnu a dubnu, kdy Obama ještě soupeřil o stranickou nominaci s Hillary Clintonovou, naměřil Gallupův ústav oběma dnešním prezidentským kandidátům zhruba stejné hodnoty.

Jasné vedení přisuzuje Obamovi také takzvaný průzkum průzkumů, v němž televize CNN vycházela z anket šesti různých institucí. Demokratického kandidáta by podle něho volilo nyní 51 procent Američanů odhodlaných jít k volbám, zatímco jeho republikánského oponenta 43 procent. I v tomto kombinovaném šetření je Obamovo vedení celý říjen stabilní a přesvědčivé.

Zogbyho institut v šetření pro agenturu Reuters a televizní stanici C-SPAN přisuzuje demokratickému kandidátovi 51 procent a McCainovi o deset bodů méně.