Somálská vláda podepsala příměří s opozicí, povstalci ho respektovat nebudou

Nairobi - Somálská vláda a zástupci islámské opozice podepsali v neděli mírovou dohodu, radikální povstalci ji ale odmítají jako neúčinnou a útoky na somálskou armádu a její etiopské spojence omezit nehodlají. Dohoda má zajistit postupný odsun etiopských jednotek ze somálského území a je potvrzením červnového příměří mezi vládou a poměrně umírněnou opoziční stranou Spojenectví pro znovuosvobození Somálska.

Podmínkou míru má být úplné stažení etiopských vojáků ze Somálska, což žádají i radikální islamisté. „Od 21. listopadu 2008 se etiopské jednotky začnou stahovat z Mogadiša a Beledweynu. Druhá fáze odsunu vojska se uskuteční do 120 dnů,“ píše se v dohodě. Obě strany také uvedly, že vytvoří společnou vládu.

Etiopská vláda prohlásila, že mírovou dohodu bude respektovat a začne k dohodnutým termínům ze Somálska stahovat své vojáky. Kontrolu nad oblastmi, které opustí etiopští vojáci, by měly převzít mírové jednotky Africké unie a somálská armáda.

Radikální muslimští povstalci se jednání nezúčastnili a tvrdí, že dohoda o stažení vojsk v praxi naplněna nebude.

Somálsko nemá funkční vládu od roku 1991, kdy povstalecké klany svrhly prezidenta Mohammeda Siada Barreho, jenž vládl zemi od roku 1969. Poté začaly klany bojovat mezi sebou. Nynější prozatímní vláda je od roku 1991 čtrnáctým pokusem o obnovení centrální vlády v Somálsku, avšak v práci ji brzdí především občanská válka. Vláda a její vojenští spojenci z Etiopie se potýkají s povstalci od počátku loňského roku, kdy z Mogadiša vyhnali Milice islámských soudů, které chtěly v zemi zavést islámské právo šaría. V bojí už zahynulo více než 10 tisíc lidí. V posledních týdnech násilí značně vzrostlo.

Somálští povstalci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod