Soud usvědčil Niger, že nedokázal ochránit dívku před otroctvím

Niamey - Západoafrický regionální soud dnes usvědčil stát Niger, že nedokázal ochránit dvanáctiletou dívku před prodejem do otroctví. Aktivisté za lidská práva doufají, že případ přispěje k účinnějšímu boji proti otroctví v západní Africe.

Soud Hospodářského společenství západoafrických států prohlásil, že stát Niger nesplnil svou povinnost a neochránil dnes čtyřiadvacetiletou Hadijatou Maniovou, která byla v roce 1996 prodána nigerskému muži do otroctví za zhruba 500 dolarů (asi 10 tisíc korun).

Během svého otroctví byla často sexuálně a fyzicky zneužívána. Její „majitel“ jí upíral veškerá práva, a když projevila zájem o svatbu s jiným mužem, obvinil ji z bigamie. Za to ji nigerský soud poslal do vězení. Maniová vykonávala pro muže neplacené práce v domácnosti a na poli. Na svět přivedla tři jeho děti.

Soud nařídil státu Niger zaplatit ženě odškodné ve výši 19 tisíc dolarů (asi 376 tisíc korun). Podle organizací na ochranu lidských práv je otrokářství v Africe stále vážným problémem, přestože jej tamní zákony zakazují.

Jen v Nigeru je podle organizace Anti-Slavery International v otroctví 43 tisíc lidí. Otroctví je vážným problémem zejména v Nigeru, Mali a Mauretánii.

Vydáno pod