Libanonští protivníci zasedli k jednomu stolu

Bejrút - Vůdce libanonské šíitské strany Hizballáh Sajíd Nasralláh jednal s lídrem sunnitů Saadem Harírím. K přelomové schůzce se političtí rivalové sešli poprvé od války s Izraelem v létě 2006. Napětí mezi prozápadní Harírího stranou, která má většinu v parlamentu, a prosyrskou opozicí přivedlo zemi před 18 měsíci na pokraj občanské války. V létě ale z voleb vzešel nový prezident a také vláda národní jednoty.

Výjimečná schůzka, která se odehrála v neděli v noci, znamená průlom ve vztahu obou politiků. Pozorovatelé se domnívají, že se vztahy obou politiků před parlamentními volbami v roce 2009 přiblíží normálu.

Ve společném prohlášení Sajída Nasralláha a Saada Harírího se uvádí, že je zřejmá potřeba národní jednoty a míru pro občany a že je třeba použít všechna možná opatření, aby se zabránilo tenzi a podpořil dialog napříč politickým spektrem, nehledě k odlišným perspektivám.

V prohlášení se také uvádí, že oba političtí rivalové budou v pravidelném kontaktu. Prohlášení schůzku hodnotí jako čestnou a otevřenou. Schůzky obou mužů by měly vést ke zklidnění situace jak v médiích, tak i v ulicích.

Vydáno pod