Američtí vládní agenti odhalili spiknutí s cílem zavraždit Baracka Obamu

Washington - Američtí vládní agenti odhalili spiknutí s cílem zavraždit prezidentského kandidáta Demokratické strany Baracka Obamu. Spiklenci, dva mladí neonacističtí skinheadi, plánovali připravit o život dalších 88 afroamerických dětí. Podle televize CNN byli oba zatčeni minulou středu a v jejich bytě byly nalezeny ilegálně držené zbraně. Útok byl podle vyšetřovatelů amatérský a nebyl v pokročilém stadiu příprav. Oběma zatčeným zřejmě nikdo nepomáhal.

Vraždy připravoval dvacetiletý Daniel Cowart a o dva roky mladší Paul
Schlesselman. Podle zvláštního agenta Jima Cavanaugha z Nashville zatím nic nenasvědčuje tomu, že jim někdo pomáhal. 

Jak vyplývá z dokumentů zveřejněných v pondělí, plán byl zatím v raném stadiu. Při zatýkání ovšem agenti zabavili jeho autorům pušku, upilovanou brokovnici a tři pistole.

Mladíci v rukách policie skončili poté, co stříleli z kostelního okna a na Cowartovo auto křídou kreslili hákový kříž a psali na něj číslice 14 a 88.

Oba spiklenci jsou ve vazbě bez možnosti propuštění na kauci, obviněni z nedovoleného držení zbraní, ze spiknutí s cílem ukrást střelné zbraně a z ohrožení prezidentského kandidáta. Vyšetřování pokračuje a je možné, že proti nim budou vznesena ještě další obvinění.

Podle dnes odtajněných soudních záznamů se měla dějištěm masakru stát jedna nejmenovaná střední škola ve státě Tennessee, navštěvovaná převážně studenty tmavé pleti. Zatčení muži chtěli nejprve vyloupit sklad zbraní a pak zaútočit. Ze zmíněných 88 černochů mělo být 14 podřezáno a ostatní zastřeleni.

Obě čísla mají pro stoupence bílé nadvlády v USA symbolický význam. Dvě osmičky znamenají „H“ jako osmé písmeno abecedy a skrývá se za nimi nacistický pozdrav Heil Hitler. Čtrnácka pak označuje počet anglických slov věty, která je přičítána jednomu vyznavači teorie nadvlády bílých a která v překladu znamená „Musíme zajistit existenci našeho lidu a budoucnost pro bílé děti“.

Přestože plán obsahoval některé specifické detaily, včetně toho, že do akce měli oba útočníci vyrazit v bílém smokingu, spiklenci si zatím nezjistili informace o rozvrhu prezidentského kandidáta Baracka Obamy, který měl být jejich poslední obětí.

Ten cestu do Tennessee naplánovanou nemá. Mladíci prý k Obamovi chtěli autem co nejrychleji najet a střílet přitom na něho z oken. Oba řekli, že věděli, že při svém pokusu přijdou o život, ale že si to přáli.

Obama je synem černocha a bělošky. Zvláštní agent Cavanaugh řekl, že úřady vzaly tuto hrozbu velmi vážně. Oba podezřelí „se zdáli odhodlaní to udělat. I kdyby se o to jen pokusili, bylo by na (americkém) Jihu hodně slz.“

  • Daniel Cowart, podezřelý z přípravy atentátu na senátora Obamu a vraždy 102 dětí autor: ČT24, zdroj: Associated Press http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/494/49312.jpg
  • Barack Obama zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/448/44770.jpg