Nejdéle sloužící americký senátor byl uznán vinným z korupce

Washington - Nejdéle sloužící americký senátor Ted Stevens byl v pondělí uznán vinným z korupce. Podle poroty se jí dopustil tím, že přijal dary a služby od jedné soukromé společnosti, a to celkem v sedmi případech. Rozsudek může znamenat konec Stevensovy politické kariéry, přestože senátor vinu od začátku popírá. Soudní stání, na němž může být vynesen rozsudek, bylo vypsáno na 26. února.

Americký soud uznal Teda Stevense, republikánského senátora za Aljašku, vinným z korupce, protože od jisté ropné společnosti přijal dary v hodnotě čtvrt milionu dolarů (zhruba pět milionů korun) a v daňovém přiznání je zatajil. Ted Stevens, který za měsíc oslaví již své 85. narozeniny, je nejdéle sloužícím republikánským senátorem ve Spojených státech. Ani zásluhy ho ale nezbavují odpovědnosti přiznávat vedlejší příjmy.

„Žalobce prokázal, že senátor Stevens v posledních šesti letech vědomě falšoval finanční přiznání,“ prohlásil Matthew Friedrich z ministerstva spravedlnosti. Rozsudek může poškodit politickou kariéru nejen Stevensovi, ale i republikánské kandidátce na viceprezidentku Sarah Palinové. Stevens totiž zastupuje v Senátu Aljašku, kde je Palinová guvernérkou.

Sarah Palinová, kandidátka na viceprezidentku:

„Verdikt vrhá světlo na korumpující vliv velké ropné společnosti, která měla možnost ovládat velkou část dění v našem státě. A já jsem byla zvolena, abych s touto korupční kulturou bojovala.“


Za každý se sedmi bodů obžaloby hrozí senátoru Stevensovi 5 let vězení, ale je možné, že vyvázne jen s podmínkou. Ve volbách do Senátu, které proběhnou současně s prezidentskými, usiluje o znovuzvolení a podle zákona tomu záznam v trestním rejstříku nebrání. Poslední instancí soudního sporu tak budou voliči. K tomu, aby musel z funkce odstoupit, by bylo zapotřebí, aby pro jeho odchod hlasovaly dvě třetiny členů Senátu.