Po dlouhé rekonstrukci bude v New Yorku znovu otevřena Česká národní budova

New York - V rámci oslav 90. výročí vzniku Československa bude 30. října v New Yorku otevřena Česká národní budova, a to po více než pěti letech složité rekonstrukce, jež stála zhruba 730 milionů korun. Jejím hlavním posláním má být prezentace České republiky u americké veřejnosti, problémy však historickou památku zřejmě neopustí ani po jejím slavnostním znovuotevření.

Českou národní budovu měl slavnostně otevřít český premiér Mirek Topolánek, ale kvůli vnitropolitickému vývoji po krajských a senátních volbách cestu do USA zrušil. Zastoupit ho má místopředseda vlády Jiří Čunek.

Památkově chráněnou stavbu na Východní 73. ulici v bývalé české čtvrti na Manhattanu si newyorští Češi postavili v roce 1896. Skládali se na ni cent po centu a tuto podobnost s pražským Národním divadlem podtrhli nápisem „Národ sobě“. Stala se centrem čtvrti známé jako Little Bohemia (Malé Čechy) a hlavním střediskem krajanského života, pořádaly se v ní kulturní akce a sídlila v ní dokonce i škola.

Postupem doby ale začal tuto část města český živel opouštět a spolková činnost upadala, až byl provoz v budově od roku 1986 až na výjimky zastaven. Newyorská radnice ji pak v roce 1994 vyhlásila městskou památkou a vznikl plán na její rekonstrukci.

Oprava byla původně odhadovaná na 245 až 285 milionů korun. Před sedmi lety krajané přenechali budovu za symbolický dolar české vládě a s její spoluúčastí byla oprava zahájena.

Stavbu provázely problémy a termín dokončení byl několikrát odsunut, rostly také náklady. Nakonec se rekonstrukce stala největší českou státní investiční akcí v zahraničí. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg před měsícem prohlásil, že „konečný účet zhruba odpovídá“ částce 730 milionů.

Politici i krajané se shodují, že by budova měla sloužit širší veřejnosti. Chybí však zatím jasná koncepce a finanční zdroje, ani restaurace v prominentních přízemních prostorech zatím nebude otevřena. Zatěžkávací zkouška přijde už od začátku příštího roku, kdy začíná půlroční české předsednictví Evropské unie a budova bude hostit řadu pracovních a společenských událostí.

Českou národní budovu otevře hodinový program moderovaný hercem Tomášem Hanákem. Během večera zazpívá Iva Bittová nebo operní pěvkyně Soňa Červená, zahraje skupina Camael a vystoupí i tanečníci s choreografií Michala Cabana. Stejný program nabídne Česká národní budova i veřejnosti, a to v sobotu 1. listopadu.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24