Rusko nadále odmítá pozorovatele EU v Jižní Osetii a Abcházii

Petrohrad/Moskva - Rusko i nadále odmítá pozorovatele EU v Abcházii a Jižní Osetii. Bezpečnost v těchto oblastech, které se odtrhly od Gruzie, mají zajistit pouze ruští vojáci. Pozorovatelé mají podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova působit jen v nárazníkových zónách v Gruzii.

Úsilí mezinárodního společenství na Kavkaze má podle Lavrova vytvořit spolehlivé záruky, že se nezopakuje srpnový konflikt mezi Ruskem a Gruzií, který se rozpoutal po pokusu Tbilisi získat znovu kontrolu nad Jižní Osetii násilím. „Mezinárodní společenství ví, jak vše bylo připraveno a kdo si začal,“ zdůraznil Lavrov. 

Šéf ruské diplomacie v Petrohradě jedná s vysokým představitelem EU Javierem Solanou a šéfy francouzské a české diplomacie Bernardem Kouchnerem a Karlem Schwarzenbergem. Francie toto pololetí unii předsedá, od Nového roku ji v této roli vystřídá Česko.

Kouchner v dnešním novinovém rozhovoru ocenil, že Rusko vcelku splnilo své závazky ohledně stažení svých vojsk z Gruzie, kam vstoupila během srpnového konfliktu o gruzínské separatistické provincie Jižní Osetii a Abcházii. S tím ale nesouhlasil Schwarzenberg: "To se právě tak úplně
nestalo. Naopak Rusko buduje své vojenské základny v Abcházii a Jižní
Osetii," řekl ministr zahraničí v narážce na to, že svět nadále považuje
obě oblasti za součást Gruzie.

Nezávislost obou separatistických oblastí dosud kromě Ruska uznala jen
Nikaragua, jakkoli dnes Lavrov vyzýval Evropskou unii k přímým rozhovorům s abchazskými a jihoosetskými předáky, například o humanitární pomoci.

Kouchner nevyloučil, že rozhovory s Ruskem o nové strategické smlouvě, které EU zmrazila po vpádu ruských vojsk do Gruzie, by mohly být obnoveny na summitu v Nice příští měsíc. „Přerušili jsme jednání, protože jsme chtěli, aby Rusko splnilo dohody o stažení vojsk. To se stalo,“ řekl Kouchner listu Kommersant.

EU se před necelými dvěma týdny na summitu v Bruselu nedohodla, kdy obnoví pozastavené rozhovory s Ruskem o strategickém partnerství.

Ministři zahraničí zemí NATO jednali v Bruselu.
Zdroj: ČT24