Novou litevskou vládu sestaví konzervativec Kubilius

Vilnius - Novou vládu v Litvě bude sestavovat konzervativec Andrius Kubilius, jehož strana Vlastenecký svaz vyhrála nedělní parlamentní volby. Vytvořením kabinetu ho dnes pověřil prezident Valdas Adamkus. "Prezident mi navrhl, abych se ujal sestavování nové vlády," řekl jednapadesátiletý Kubilius po setkání se šéfem státu.

Konzervativci nedělní volby vyhráli přesvědčivě, a odstavili tak od moci sociální demokraty. Nezískali ale absolutní většinu, aby mohli sami sestavit vládu a museli si najít spojence do koalice. 

V pondělí podepsal Vlastenecký svaz dohodu o zahájení jednání se třemi dalšími formacemi pravého středu v čele s populistickou Lidovou stranou obrody. V případě úspěšných jednání bude mít nová koalice ve 141členném jednokomorovém parlamentu 79 křesel. 

Vlastenecký svaz, který je znám ostrou kritikou Moskvy a konzervativním postojem k sociálním otázkám, by chtěl podle Kubiliuse dostat resorty obrany, hospodářství, financí a zahraniční politiky. Bývalý premiér Kubilius už v pondělí upozornil, že Litvu čeká z ekonomického hlediska těžké období a že je nutné neprodleně provést reformy. Strany v prohlášení uvedly, že jsou v době globální finanční krize ve světě připraveny převzít plnou odpovědnost za budoucnost země.