I Slováci nebudou od 17. listopadu do USA potřebovat víza

Bratislava - Stejně jako Češi i Slováci budou moci od 17. listopadu cestovat do Spojených států bez víz. V Bratislavě to po setkání se slovenským ministrem vnitra Robertem Kaliňákem oznámil americký ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff. Lidé cestující do Spojených států však budou muset podobně jako Češi namísto víz žádat o povolení vycestovat prostřednictvím internetového formuláře. Na cestování bez víz bude též nutný pas s biometrickými prvky.

„Slovensko dostalo dobrou zprávu, na kterou dlouho čekalo,“ řekl novinářům Kaliňák. Ukončení vízového režimu označil za pád „posledního kamene železné opony“. „Je symbolickým faktem, že země jako tato, dosáhla v očích Spojených států stejného postavení jako země západní Evropy,“ dodal Chertoff.

Stejné datum zavedení bezvízového styku oznámil Chertoff v pondělí pro Čechy po jednání s premiérem Mirkem Topolánkem. Zrušení vízové povinnosti pro Čechy a Slováky připadá na výročí listopadových událostí v bývalém Československu v roce 1989, které vyústily v pád komunismu.

Kromě Slováků a Čechů ohlásily Spojené státy zrušení víz i Maďarsku, pobaltským republikám a Jižní Koreji. Poláci, Řekové, Rumuni a obyvatelé dalších zemí na účast v bezvízovém programu zatím čekají.

Registrace v internetovém systému ESTA, na jehož základě zájemci o cestování za oceán dostanou povolení přiletět do Spojených států, je zatím bezplatná. Chertoff dnes nevyloučil, že budoucí americká administrativa by mohla registraci zpoplatnit. Poplatek by ale podle něho byl malý a byl by jen zlomkem v porovnání se současným poplatkem za víza.

Elektronický systém povolování cest do USA (ESTA)
Zdroj: ČT24