Do Polska se vrátili poslední vojáci z irácké mise

Varšava - Na západě Polska dnes přistálo letadlo s posledními polskými vojáky, kteří se vrátili z Iráku. Pětiletá mise Polska po boku amerických vojáků v Iráku tak definitivně skončila. V zemi ale pokračují spory o to, zda irácká mise Polsku vyplatila.

Polsko podpořilo invazi do Iráku vedenou Spojenými státy v roce 2003. V srpnu 2003 se do Iráku přesunul polský kontingent s 2500 vojáky. Vláda zpočátku předpokládala, že mise potrvá zhruba rok. Skončila ale až po deseti výměnách vojáků. Poláci se vedle Američanů, Britů a Australanů účastnili bojů, pak dostali na starost sektor ve středním Iráku, jižně od Bagdádu.

V Iráku přišlo během mise o život 28 Poláků, z toho 22 vojáků, tři bývalí vojáci, kteří pracovali pro zahraniční firmy, dva novináři a jeden funkcionář z úřadu bezpečnosti vlády.

Premiér Tusk slíbil stažení vojáků ve volební kampani 

O stažení vojáků se začalo mluvit hned v roce 2004. Pro byla podle průzkumů většina obyvatel. Nicméně politici očekávali, že na podpoře USA Polsko vydělá. Mluvilo se o těsnější vojenské spolupráci i o možnosti zrušení víz. Poláci se však dočkali pouze nabídky na umístění v Polsku části americké protiraketové základny, o jejíchž výhodách je přesvědčena necelá polovina polských obyvatel.

Rozsah násilností v Iráku postupně klesá a své vojáky ze země se chystá stahovat také Washington. Začátkem příštího roku by mělo americké jednotky v Iráku opustit 8000 vojáků, což sníží jejich počet na 138 tisíc.