Policista, který prodal fotografie Haiderova vozu, suspendován

Vídeň - Korutanská policie suspendovala svého příslušníka, který vyfotografoval havarovaný automobil bývalého rakouského zemského hejtmana Jörga Haidera a snímky prodal bulvárnímu tisku. Policista byl 11. října, kdy šéf krajně pravicového Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) zahynul při havárii nedaleko Klagenfurtu, ve službě a přitom si pořídil fotografie pro vlastní potřebu.

Přišlo se na to v okamžiku, kdy se v rakouském i německém bulvárním tisku objevily detailní záběry místa nehody. Jenže policie takové fotografie nikdy neuvolnila. Policistovi nyní hrozí proces za porušení služebního tajemství a v zaměstnání disciplinární postih.

Haider v časných ranních hodinách 11. října havaroval se služebním vozidlem, které řídil a v němž jel sám. Po předjížděcím manévru vyjel ze silnice, narazil mimo jiné do betonového sloupku a několikrát se s vozem převrátil. Při nehodě utrpěl četná těžká zranění, kterým na místě podlehl.

Později bylo oznámeno, že jel rychlostí 142 kilometrů za hodinu v místě, kde byla povolená jen rychlost 70 kilometrů za hodinu, a že měl v krvi 1,8 promile alkoholu.

Vydáno pod