Humanitární pracovníci prchají z Konga

Kinshasa - Kvůli rostoucímu násilí na východě Demokratické republiky Kongo chystají mírové sbory OSN evakuaci zahraničních humanitárních pracovníků. Tutsijští povstalci donutili vládní jednotky k ústupu a snaží se dobýt město Goma, kde je hlavní stan jednotek OSN v oblasti. Ukrylo se tam také třicet tisíc uprchlíků.

Povstalecké síly oznámily, že vyhnaly konžskou armádu z jejích tamních pozic. Nezabránily jim v tom ani akce vojáků OSN, jichž je v Kongu 17 tisíc.

Mluvčí vůdce povstalecké armády generála Laurenta Nkundy oznámil, že dalším cílem rebelů bude Goma. Informace o počtu obětí krvavých bojů nejsou k dispozici.

Historie bojů

Generál Nkunda zběhl před několika lety z vládní armády a zformoval vlastní jednotky. V roce 2004 byl obviněn z válečných zločinů. On sám však tvrdí, že pouze ochraňuje příslušníky kmene Tutsi před rwandskými členy kmene Hutu, kteří okupují pralesy ve východním Kongu. Kmen Tutsi se stal obětí rwandské genocidy v roce 1994, během níž zahynulo nejméně 800 tisíc lidí, podle některý zdrojů až milion. Lokální konflikty v zemi navázaly na občanskou válku v Kongu z let 1998 až 2003. Letos v lednu sice Nkundovi povstalci uzavřeli s vládou příměří, ale to už zjevně neplatí. V zemi tak nadále trvá jedna z největších humanitárních krizí na světě.