USA žádají Austrálii a EU, aby poskytly KLDR energetickou pomoc

Washington - Hlavní americký jaderný vyjednávač Christopher Hill dnes požádal Evropskou unii a Austrálii, aby poskytly KLDR energetickou pomoc výměnou za ukončení severokorejského jaderného programu. Další dodavatelé pomoci by podle Hilla měli nahradit Japonsko, které svůj podíl na dodávkách podmiňuje prošetřením osudu Japonců unesených do KLDR.

„Spojili jsme se v této záležitosti s několika zeměmi,“ řekl ve Washingtonu Hill. Předtím americký vyjednávač hovořil s vysokým představitelem EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou, jednal také se zástupci Austrálie.

USA, Rusko, Čína, Jižní Korea a Japonsko se v šestistranných rozhovorech s KLDR zavázaly poskytnout Pchjongjangu téměř milion tun paliva a energetické pomoci výměnou za zastavení severokorejského jaderného programu. Spojené státy rovněž v polovině října vyškrtly KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus.

Tokio sice uvítalo, že Pchjongjang rozebírá svá jaderná zařízení, na energetické pomoci se ale zatím nepodílí. Požaduje, aby KLDR nejprve vyšetřila případ 17 Japonců, kteří byli v 70. a 80. letech uneseni do Severní Koreje, aby agenty místní rozvědky učili japonštinu a japonské reálie. Pět unesených se vrátilo do vlasti, další údajně zahynuli. Tokio nicméně zprávy o úmrtích nepovažuje za věrohodné.

Letos v červnu KLDR demonstrativně odstřelila chladicí věž jaderného reaktoru v Jongbjonu, který sloužil k výrobě plutonia pro nukleární bomby. Po diplomatických třenicích s USA ale v srpnu přestala rozebírat své jaderné komplexy a pohrozila jejich obnovením. Po vyškrtnutí z amerického seznamu sponzorů mezinárodního terorismu se však Pchjongjang v říjnu k rozebírání zařízení vrátil.

KLDR budovala civilní jaderný program ve spolupráci se Sovětským svazem a Čínou od 50. let minulého století. Moskva i Peking však odmítaly podpořit vývoj severokorejské nukleární zbraně. V roce 2003 Pchjongjang odstoupil od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a v říjnu 2006 uskutečnil první jadernou zkoušku.  

Vydáno pod