USA si podle Gatese musí zachovat arzenál jaderných zbraní

Washington - Americký ministr obrany Robert Gates v úterý prohlásil, že Spojené státy potřebují zachovat svůj arzenál jaderných zbraní, jelikož jeho zastrašující účinek je základem americké obranné strategie. Zároveň ale varoval, že americké nukleární zbraně zastarávají a USA je v dlouhodobém horizontu nejsou schopny modernizovat.

Podle Gatese působí jaderný arzenál jako odstrašující prostředek, který chrání USA před nukleárním útokem jiné země. Zároveň jaderné zbraně podle ministra umožňují chránit americké spojence, například Japonsko nebo Jižní Koreu, a tyto státy díky tomu necítí potřebu vyvíjet vlastní vojenský jaderný program.

Gates nicméně vyjádřil obavy o budoucnost amerických nukleárních zbraní. „V současnosti jsou Spojené státy jedinou oficiální jadernou mocností, která nemodernizuje svůj jaderný arzenál, ani nemá kapacitu pro sestrojení nové nukleární hlavice,“ prohlásil.

Ministr také vyjádřil přesvědčení, že se moderní ruské strategické a taktické jaderné zbraně nedostanou do rukou třetích států nebo teroristů. „Mám ale obavy o desetitisíce starých jaderných bomb a granátů, protože ani samotní Rusové nemají představu o tom, kolik těchto zbraní mají a kde je skladují,“ řekl.

Gates také prohlásil, že příští americký prezident by měl vyjednat s Ruskem novou dohodu o snížení počtu nukleárních zbraní. Pro podobnou smlouvu se v minulosti vyslovili oba hlavní kandidáti, demokrat Barack Obama i republikán John McCain.