Zemětřesení na jihozápadě Pákistánu si vyžádalo už přes 170 obětí

Islámábád - Zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály, které v noci na dnešek zasáhlo jihozápadní část Pákistánu, si vyžádalo nejméně 170 obětí. Tolik mrtvých těl zatím záchranáři vytáhli z trosek. Dalších asi 350 lidí bylo zraněno, bilance ale pravděpodobně ještě poroste. Nejvíc je postižena provincie Balúčistán, kde je zničeno několik vesnic a kde otřesy způsobily také sesuvy půdy.

Epicentrum zemětřesení bylo v oblasti vzdálené 70 kilometrů severovýchodně od města Kvéty - správního centra provincie Balúčistán. Vycházelo z hloubky 10 kilometrů a způsobilo také sesuvy půdy. Podle pákistánských seismologů následovaly dva otřesy po sobě, přičemž druhý byl silnější než první. Ty probudily místní obyvatele, kteří v panice vybíhali na ulici.

Místní nemocnice přijaly několik desítek zraněných. Balúčistán je největší, ale zároveň nejřidčeji osídlená provincie Pákistánu. Na jeho území jsou ložiska zemního plynu, ale místní průmysl zatím žádné škody neutrpěl.

„Říkám vám, že 80 lidí je mrtvých jen tady v téhle oblasti, kde právě stojím,“ řekl televizní stanici Dawn Suhajl Rahmán, oficiální činitel provincie Balúčistán v telefonickém rozhovoru z distriktu Vam. Na dotaz,
zda bude bilance ještě vyšší, odpověděl jednoznačně: „Mnohem vyšší.“ Jen v distriktu Vam je podle něj zničeno na 500 domů, které se zřítily při
otřesech nebo je zavalily sesuvy půdy, které zemětřesení vyvolalo.

„Stovky hliněných domů se zřítily, používáme veškeré zdroje, které máme, abychom lidem pomohli,“ řekl novinářům Dilavar Chán, místní představitel z distriktu Ziarat, který patří mezi nejpostiženější oblasti. „Máme tu spoustu zraněných lidí, přesné počty zatím nemůžeme říct,“ dodal. V distriktu Ziarat žije asi 50 tisíc lidí. Toto malebné údolí patří k oblíbeným výletním místům

Oběti jsou hlášeny také ze sousedního distriktu Pišin.Otřesy byly citelné i v Kvétě, kde lidé probuzení zemětřesením vybíhali v panice ze svých domů na ulici a jeden muž utrpěl zranění, když ve strachu vyskočil z okna domu. Několik budov, převážně domů postavených z vysušené hlíny, se zřítilo, trosky ale nikoho nezabily.

Nejničivější zemětřesení postihlo Pákistán v roce 2005, kdy otřesy na severovýchodě země zabily asi 73 tisíc lidí a 3,5 milionu obyvatel připravily o střechu nad hlavou.

  • Zemětřesení v Pákistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/495/49437.jpg
  • Zemětřesení v Pákistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/495/49439.jpg
  • Zemětřesení v Pákistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/495/49438.jpg