Tamilští tygři bombardovali Kolombo a sever Srí Lanky

Kolombo - Letouny tamilských separatistů zaútočily na armádní pozice na severu Srí Lanky. Napadly také skladiště ropy a rozvodnu elektrického proudu v Kolombu. Nálety si nevyžádaly oběti na životech. V letošním roce už povstalci provedli devět náletů, k nimž používají lehké letouny české výroby Zlín 143. Dosud poslední útok vedli Tamilští tygři v září, kdy bombardovali vojenskou základnu Vavunija.

Podle informací hasičů shodili Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) bomby na elektrárnu v Kolombu, která po výbuchu začala hořet. Na letoun separatistů začala střílet kolombská protiletadlová děla, podle prvních informací ale útočící stroj nezasáhla. Krátce před náletem na hlavní město zaútočilo jedno letadlo LTTE i na vojenskou základnu na poloostrově Mannár, asi 250 kilometrů severně od Kolomba. Základna má strategickou pozici pro vojenskou ofenzivu, kterou vládní jednotky vedou proti rebelům v severní části země. 

Tamilští tygři bojují proti vládě od roku 1983 a usilují o vytvoření samostatného státu Ílam na severu a východě ostrova. Konflikt si dosud vyžádal přes 70 tisíc obětí. V letošním roce se boje vyostřily, když vláda vypověděla příměří s LTTE a armáda stojí podle ministerstva obrany jen několik kilometrů od hlavního stanu rebelů Kilinočči. Ani jeho dobytí ale zřejmě nebude znamenat konec války na Srí Lance. LTTE by pravděpodobně po pádu svého „hlavního města“ přešli k partyzánskému způsobu vedení boje.