Sýrie poslala do vězení dvanáct disidentů, USA možná zavřou ambasádu

Damašek - Na dva a půl roku poslal dnes syrský soud do vězení 12 disidentů za poškozování státu, oslabování národního cítění a morálky a šíření falešných zpráv. Odsouzení kritici režimu jsou signatáři takzvané Damašské deklarace požadující "demokratickou a radikální" změnu v Sýrii. Rozsudky nad politickými aktivisty zřejmě ještě zvýší napětí v syrsko-amerických vztazích, které už tento týden poškodil incident kolem útoku amerických vojáků z Iráku na příhraniční vesnici na syrském území. Americká ambasáda v Damašku dnes v této souvislosti upozornila na své možné uzavření.

Mezi odsouzenými je i prominentní disident Rijád Saif, který trpí rakovinou. Jeho případ vyvolal kritiku ze strany organizací na obranu lidských práv i západních vlád, včetně USA. Saifovo propuštění požadoval v červencovém projevu americký prezident George Bush.

Spolu s ním bylo k trestům vězení odsouzeno dalších deset mužů a jedna žena. Zatčeni byli poté, co uspořádali mítink s cílem podpořit Damašskou deklaraci, základní text kritiků režimu, podepsaný zástupci stran laické opozice a Muslimského bratrstva v roce 2005 v Londýně. Signatáři deklarace v dokumentu požadují od prezidenta Bašára Asada a jeho vlády demokratické reformy, normalizaci vztahů se sousedním Libanonem a větší práva pro syrské Kurdy. Na tyto požadavky zareagovala tehdy vláda vlnou zatýkání.

Koncem loňského roku byla v Sýrii ustavena Národní rada jako řídící orgán Damašské deklarace, také řada jejích členů už ale byla zatčena. Mezi dnes odsouzenými aktivisty je i tajemník této rady Akrám Bunní.

Velvyslanectví USA v Damašku by se mohlo zavřít

Americká ambasáda v Damašku dnes upozornila na své možné uzavření v důsledku napětí v syrsko-amerických vztazích, které vyvolal nedělní útok amerického letectva na východě Sýrie. „Americká komunita v Sýrii by si měla být vědoma toho, že mohou nastat nepředvídané události nebo okolnosti, které by způsobily uzavření velvyslanectví USA v Damašku pro veřejnost na neurčitou dobu,“ uvádí se v prohlášení vydaném ambasádou.

Americké vrtulníky, které vzlétly z Iráku, zasáhly v neděli syrskou příhraniční vesnici. Podle Sýrie bylo při této vojenské razii zabito osm civilistů; podle amerických činitelů byl ale terčem náletu údajný velitel al-Káidy, který pašoval do Iráku zahraniční bojovníky, peníze a zbraně. Sýrie incident označila za teroristický útok a v reakci na něj už v úterý uzavřela americké kulturní instituce v Damašku. Útok odsoudila také irácká vláda, zároveň ale požadovala zastavení údajných povstaleckých aktivit v Sýrii.

Vlajka USA
Zdroj: ČT24