Kučerův právník požaduje vydání zatykače na svého klienta

Dárdžiling (Indie) - Indický právník českého entomologa Emila Kučery hodlá požádat indický soud o vydání zatykače na svého klienta. Podle obhájce Tarangy Pandita šlo z Kučerovy strany o vážné porušení indického práva. Kučera minulý týden uprchl z Indie do České republiky s tím, že v Dárdžilingu nemá zajištěný spravedlivý proces. Indické úřady se oficiálně k jeho útěku zatím nevyjádřily.

Kučerovi indický soud v září uložil za nelegální sběr brouků nepodmíněný tříletý trest vězení. Začátkem listopadu mělo začít v Indii odvolací jednání. Kučera si ale nechal od přítelkyně poslat druhý pas a peníze a přes Nepál uprchl domů.

„Soud souhlasil s propuštěním na kauci a Kučera neměl povoleno opustit Dárdžiling, dokud nebude soudní proces u konce. Toto je vážné porušení indického práva. Obrátím se na soud s žádostí, aby vydal na mého klienta zatykač,“ prohlásil Pandit pro indická média. „Indické ministerstvo zahraničí by mělo k tomuto případu zaujmout vážný postoj a řešit ho s českým velvyslanectvím,“ dodal.

S Kučerou byl obžalován také entomolog Petr Švácha, indický soud jej však osvobodil a uložil mu pouze pokutu. Švácha od 18. října pobývá v Dillí a snaží se vyřídit si výjezdní vízum. Indickému tisku Pandit sdělil, že byl informován českou ambasádou, že je Švácha nemocný a léčí se v Dillí.

Petr Švácha a Emil Kučera
Zdroj: ČT24