Čína připravuje nové kolo rozhovorů se zástupci dalajlamy

Peking - Peking podle čínských médií připravuje nové rozhovory se zástupci tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Zpráva přichází po prohlášení dalajlamy, že nevidí naději, jak přesvědčit Čínu k poskytnutí rozsáhlejší autonomie Tibetu. Na 17. až 20. listopad svolal setkání představitelů exilových komunit, na němž mají mluvit o budoucnosti tibetského hnutí. Setkání by mohlo přinést zásadní změnu strategie Tibeťanů směrem k většímu radikalismu.

Jednání Pekingu s dalajlamovými zástupci se podle agentury Nová Čína uskuteční „navzdory protivládním protestům z letošního jara v tibetské metropoli Lhase a vážným narušením pořádku a sabotážím v průběhu letních olympijských her v Pekingu hrstkou tibetských separatistů“.

Rozhovory o statusu Tibetu probíhají od roku 2002. Jejich poslední kolo skončilo v červenci nezdarem, když Čína požadovala po třiasedmdesátiletém nositeli Nobelovy ceny za mír důkaz, že nepodporuje nezávislost Tibetu a nechce narušit srpnovou olympiádu v Pekingu.

Dalajlama, který uprchl z Číny do indického exilu po neúspěšném povstání v roce 1959, zastával doposud umírněnou politiku a vždy opakoval, že nechce pro Tibet nezávislost, ale jen větší autonomii, jež by dovolovala jeho občanům svobodu kultury, jazyka a náboženství. Tento týden ale prohlásil, že tato jeho dlouhodobá politika nepřináší žádné výsledky a že on nevidí naději, že by tímto způsobem mohl získat právo na sebeurčení svého národa.