WWF: Za 30 let bude lidstvo potřebovat další planetu, mezi ekoškodiči je i Česko

Londýn - Lidstvo bude do třiceti let potřebovat další planetu, pokud nezpomalí tempo spotřebování přírodních zdrojů. Takový je výsledek studie, kterou dnes zveřejnil Světový fond na ochranu přírody (WWF). Česko od ochránců přírody dostalo nelichotivou nálepku - řadí se mezi patnáct zemí, které planetu zatěžují nejvíce. V tabulce se řadí na čtrnácté místo, sousední Slovensko se umístilo až na 45. pozici. Planetu nejvíce zatěžují Spojené státy a Čína. V přepočtu na obyvatele Zemi nejvíce poškozují Spojené arabské emiráty, USA a Kuvajt. Na druhém konci spektra je například Malawi nebo Afghánistán.

Podle studie Living Planet Report 2008 nároky lidstva o třetinu překračují limit, po který je Země schopna sama obnovovat zdroje. V zemích, které tento limit překračují, žijí tři čtvrtiny světové populace. Podle WWF bezstarostná spotřeba ohrožuje budoucí prosperitu lidstva a bude mít ekonomické dopady, například v podobě vysokých nákladů za potraviny, vodu nebo energii.

„Pokud naše požadavky na planetu budou pokračovat tímto tempem, v polovině třicátých let 21. století bychom potřebovali dvě planety, abychom si zachovali svůj životní styl,“ okomentoval studii ředitel WWF James Leape.

Státy nejvíce poškozující přírodu (v přepočtu na obyvatele)
Zdroj: ČT24/WWF