V Itálii prošla kontroverzní školská reforma

Řím - V Itálii byla dnes definitivně schválena kontroverzní reforma školství. Ta přináší hlavně velké finanční škrty, zavádí systém jednoho učitele a zkracuje dobu vyučování. Proti reformě se ve čtvrtek uskuteční ve většině italských státních škol generální stávka. Vládní dekret o reformě, který již schválili poslanci, se stal zákonem, když jej dnes odhlasovala také horní komora parlamentu, Senát, a to 162 hlasy proti 134 za tří abstencí.

Před budovou Senátu demonstrovalo na pět tisíc studentů za vydatné asistence pořádkových sil proti „destrukci státní školy“ a vyzývalo ministryni školství Marii Stellu Gelminiovou, aby odstoupila. „Lituji, že levice manipuluje tolika mladými lidmi,“ prohlásil po hlasování premiér Silvio Berlusconi, který si přes odpor Italů ke školské reformě zachovává vysokou podporu mezi obyvatelstvem.

Opozice, stejně jako demonstranti, kteří protestují proti reformě už několik dní, požaduje zrušení nového zákona, podle něhož mají být omezeny rozpočtové výdaje na školství, zaveden systém jednoho učitele na základní škole a zkrácena vyučovací doba. „Není to reforma, ale pouštění žilou, které inspiroval ministr financí Giulio Tremonti,“ prohlásila při diskusi v parlamentu senátorka Anna Finocchiarová z Demokratické strany (levý střed) Waltera Veltroniho.

Co přináší reforma:

  • Místo tří učitelů na dvě třídy prvního stupně základní školy bude ve třídě jediný učitel.
  • Místo 29 až 31 vyučovacích hodin týdně budou mít žáci jen 24 hodin týdně.
  • Už v srpnu bylo schváleno značné snížení rozpočtových výdajů také pro střední a vysoké školy.