Fritzl prý dříve uvěznil i svou vlastní matku

Vídeň - Josef Fritzl z rakouského Amstettenu, který byl letos na jaře odhalen jako pachatel nejtěžšího případu incestu v dějinách země, podle psychologického posudku uvěznil nejen vlastní dceru, ale mnohem dříve také vlastní matku. Oznámily to rakouská média s odvoláním na psychiatrický posudek vypracovaný na Fritzla, který prý mají k dispozici.

O své matce Fritzl psychiatrům vypověděl, že jej „vychovala sama, ale lásky se od ní nikdy nedočkal“. „Bila mě, kopala mě, až jsem padl na zem a krvácel. Cítil jsem se u toho strašně ponížený a slabý.“ Jeho matka byla děvečka, musela hodně pracovat. „Pusu jsem od ní ale nikdy nedostal, i když jsem se hodně snažil, aby byla na mě hodná. To jediné, co se mnou dělala, bylo, že mě vodila do kostela,“ cituje deník Österreich z posudku.

O mnoho let později se jí pak Fritzl pomstil. Zamkl ji v horním patře domu a okno jejího pokoje zazdil, aby neviděla denní světlo. V roce 1980 takto uvězněná žena zemřela, píše magazín News.

O své nyní 42leté dceři Elisabeth, kterou 24 let věznil v protiatomovém krytu svého domu a zplodil s ní sedm dětí, řekl, že zprvu o sexu s ní neuvažoval.

Josef Fritzl:

„Vysvětloval jsem jí pokaždé, že ji nemohu pustit na svobodu, protože tím bych ji ztratil.“

„Myšlenka, abych s ní měl poměr, mě napadla až asi po čtyřech až pěti měsících (od jejího uvěznění). Tou dobou už jsem o ní vůbec neuvažoval jako o dceři, protože jsem v ní viděl spíš ženu, partnerku.“ Často se jí prý svěřoval se svými pocity, ona mu ale pokaždé odpovídala, že ji nechává trpět.

Už dříve rakouský tisk z posudku vypracovaného lineckou psychiatričkou Adelheid Kastnerovou pro potřeby soudu zveřejnil pasáže, podle nichž způsobil Fritzlovu „emocionální invaliditu“ právě jeho mimořádně chladný vztah k matce v dětství a dospívání. V důsledku dalšího vývoje pak došlo k narušení sexuálních preferencí.

Mám v sobě zlou žílu, řekl Frtzl

Fritzl psychiatrům řekl, že se považuje za „zrozeného ke znásilňování“ a byl vždy přesvědčen, že v sobě má „zlou žílu“. Podle posudku způsob, jakým Fritzl po uvěznění dcery ve sklepě žil, odrážel stav jeho duše: nahoře „počestný“ dům a „počestný“ život, zatímco ve sklepě se mohla vyžívat jeho „temná strana“. Když v něm „nabylo vrchu zlo“, měl kde ho ze sebe dostat. Celkově posudek hodnotí Fritzla jako chorého, ale trestně zodpovědného.

Oběti incestu se nyní dlouhodobě zotavují v psychiatrické léčebně nedaleko Amstettenu. Začátkem června se k nim připojila i devatenáctiletá Kerstin, která byla zhruba po dvou měsících probuzena z umělého spánku. Právě vážné onemocnění Kerstin, která byla 19. dubna v bezvědomí dopravena do nemocnice, vedlo k odhalení případu.

Proces začne do několika měsíců

Jedno z dětí zplozených ve sklepě krátce po porodu zemřelo a Fritzl jeho tělíčko spálil v kotli. Tři ze zbývajících šesti dětí vyrůstaly relativně normálně v bytě nad sklepením, kam je Fritzl přinesl jakoby „nalezené přede dveřmi“ a vzal je formálně do pěstounské péče. Další tři ale nikdy nespatřily denní světlo a byly celou dobu s matkou vězněny v podzemí.

Proces s Fritzlem má začít buď v prosinci, nebo počátkem příštího roku. Soudní orgány již oznámily, že celý proces se bude v zájmu ochrany obětí konat s vyloučením veřejnosti. Veřejné by mělo být jen vynesení rozsudku.