Na americké univerzitě oběšena Obamova figurína

Washington - V areálu Kentucké univerzity v Lexingtonu visela na stromě oběšená figurína prezidentského kandidáta tmavé pleti Baracka Obamy. Policie ji okamžitě odstranila a úřady se pokoušejí zjistit, kdo za tímto incidentem zavánějícím rasismem stojí. Rektor univerzity Lee Todd řekl, že se cítí touto "nechutnou epizodou" osobně uražen a hodlá se jménem svého ústavu Obamově rodině omluvit.

Jde o druhý takový případ v poslední době. Tento týden oznámila Univerzita George Foxe v Oregonu, že trestá čtyři studenty, kteří přiznali, že na strom pověsili Obamovu figurínu.

V pondělí zase úřady ve státě Tennesse oznámily, že zmařily plány dvou neonacistických vyznavačů údajné nadřazenosti bílé rasy zavraždit Obamu a 88 černochů.

Kandidát Demokratické strany Obama je syn černocha a bělošky. V případě zvolení by byl prvním takzvaně barevným prezidentem Spojených států.

Týden před volbami má podle průzkumů před svým republikánským soupeřem Johnem McCainem náskok dvou až sedmi procent. McCain ale náskok stahuje a někteří experti se dohadují, zda nakonec misky vah nepřeváží v jeho prospěch skrytý rasismus části voličů.

Vydáno pod