Kongo se může nadechnout, povstalci zastavili

Goma (Kongo) – Skupina protivládních povstalců, kteří v Demokratické republice Kongo ovládají stále větší území, vyhlásili jednostranné příměří. Zastavili se před městem Goma, kde sídlí mise mírových jednotek OSN. Rebelové včera večer vydali prohlášení, podle kterého se rozhodli boje jednostranně zastavit, aby ušetřili civilní obyvatelstvo i lidi v uprchlických táborech u Gomy. Povstalci civilistům slibují maximální bezpečnost. Dodali ale, že boje budou obnoveny, jakmile se protivník pokusí o protiútok nebo o posílení svých oddílů.

Postup konžských povstaleckých jednotek způsobil během dne v Gomě chaos. Do města dorazily tisíce civilistů a stovky vojáků. Utíkaly před frontou, která se vytvořila severně od města Gomy ležícího u konžské
hranice s Rwandou. Povstalci  bojují s konžskou vládní armádou i jednotkami OSN o města na východě Konga poblíž hranice s Rwandou.

V úterý povstalci dobili město Rutshuru, které leží asi 70 kilometrů severně od Gomy. Rutshuru je údajně liduprázdné, odešli z něj místní vojáci i civilisté. Mnozí z vojáků se uchýlili do základny Pozorovatelská mise OSN v Konžské demokratické republice ležící asi 30 kilometrů od města. Mezinárodní společenství vyslalo do africké země zhruba 17 tisíc vojáků.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun včera v prohlášení sdělil, že boje vytvářejí podmínky pro humanitární krizi katastrofálních rozměrů.