Rusové radar sledují, ústředním tématem ale pro ně není

Moskva – Přiměřenou pozornost věnují ruská média schvalování smluv o umístění americké základny v Brdech, které probíhá v českém parlamentu. Ačkoli Kreml proti výstavbě radarové základny hlasitě protestuje, není pro Rusy současné dění v českých zákonodárných sněmech zcela klíčovým tématem. Ruský tisk považuje poslední dění v Česku za propojené s radarem. Právě americká základna podle něj prohrála vládním stranám krajské a senátní volby.

Radar v Brdech ovšem upozadila finanční krize. Ta Rusko tvrdě zasáhla a pro místní média je právě ona nejdůležitějším tématem. Přesto se o českou základnu zajímají nejenom novináři, ale také ruská společnost.

Pro ruské představitele je momentálně český radar výhradně politickým tématem. Snaží se jeho výstavbě zabránit a testují tak svůj vliv na státy bývalé Varšavské smlouvy – Polsko a Česko, kde mají stát americké základny. Zároveň se Rusko svým postojem pokouší vymezit vůči Spojeným státům.

Podle ruského zpravodaje České televize Josefa Pazderky ozývají se v moskevské politice i hlasy, podle nichž radar není pro Rusko nebezpečný. Je jich ale málo, hlavní kremelský proud se totiž vůči radaru jasně vymezuje.