Počet obětí zemětřesení v Pákistánu překročil 215

Islámábád - Počet obětí zemětřesení, které ve středu ráno zasáhlo jihozápadní Pákistán, překročil 215 a stále ještě není definitivní. Oznámil to dnes představitel regionální vlády v provincii Balúčistán, která byla otřesy nejvíce zasažena. Situace se zhoršila po dodatečném otřesu, který region zasáhl ve středu v podvečer, 12 hodin po první otřesu o síle 6,4 stupně Richterovy škály.

Zemětřesení zasáhlo oblast ležící asi 70 kilometrů severovýchodně od správního střediska provincie Balúčistán Kvéty. Otřesy vycházely z hloubky 10 kilometrů a zničily nejméně osm obcí v horském okrese Ziarat u afghánských hranic.

Nejničivější zemětřesení za poslední roky postihlo Pákistán v říjnu 2005, kdy otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály zabily na severovýchodě a severu země asi 73 tisíc lidí a 3,5 milionu obyvatel připravily o střechu nad hlavou.

Balúčistán je největší pákistánskou provincií, ale zároveň je nejřidčeji osídlený. Na jeho území jsou největší pákistánská ložiska zemního plynu, zatím ale nejsou zprávy o tom, že by místní petrochemický průmysl utrpěl nějaké škody.

Následky otřesů půdy v Balúčistánu.
Zdroj: ČT24