V Itálii školáci i učitelé demonstrují proti školské reformě

Řím - Schválení kontroverzní reformy školství v Itálii, která především přináší značné finanční škrty, zavádí systém jednoho učitele a zkracuje dobu vyučování, vyvolalo generální stávku ve většině italských státních škol. Už včera před budovou Senátu demonstrovalo na pět tisíc studentů za vydatné asistence pořádkových sil proti "destrukci státní školy" a vyzývalo ministryni školství Marii Stellu Gelminiovou, aby odstoupila.

Místo tří učitelů na dvě třídy prvního stupně základní školy, kteří se dělili o vyučovací předměty, bude od začátku nového školního roku (2009) ve třídě jediný učitel. Zatímco dnes měli žáci týdně 29 až 31 vyučovacích hodin, podle reformy budou mít jen 24 hodin týdně. Odpůrci reformy se proto obávají, že se sníží kvalita vyučování a rodiče budou postaveni před nutnost vyřešit, jak děti o volném čase zaměstnat.

Podle odborů se manifestace proti reformě zúčastnil milion osob, policie své odhady neuvedla. Odboráři také informovali, že zavřeno zůstalo 90 procent všech škol v zemi.

„Všichni společně pro školu“ a „Zbídačelé školství vede k ubohé společnosti“ hlásaly transparenty, které demonstrující nesli. Jejich akci asistoval značný počet policejních sil.

„Není to žádná reforma, pouze rozpočtové škrty. Vláda ničí státní školu, aby ji nahradila soukromým systémem. Nechce diskutovat, proto budeme pokračovat v protestech,“ prohlásil představitel levicové Italské všeobecné konfederace práce CGIL Domenico Pantaleo.

Během příštích čtyř let mají být výdaje na základní školství sníženy o 7,8 miliardy eur, což je asi 195 miliard Kč. Reforma se týká nejen základních, ale také středních škol, jejichž studenti a profesoři se k protestům připojili.

Už v srpnu bylo totiž schváleno značné snížení rozpočtových výdajů také pro střední a vysoké školy. Výdaje na vysoké školy klesnou v příštích pěti letech o 1,5 miliardy eur, což je asi 37,5 miliardy Kč. To podle odborů vážně ohrozí vědecký výzkum.

V Itálii se stávkuje proti školské reformě.
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod