Sarkozy: Francie plně podporuje české předsednictví EU

Paříž - Francie plně podporuje české předsednictví Evropské unie. Prohlásil to dnes francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který přijal v Paříži na pracovním obědě českého premiéra Mirka Topolánka. Oba politici se na setkání podle svých slov velmi pečlivě připravovali. Schůzka proběhla v době, kdy se objevují mediální spekulace o údajné snaze Francie zastínit Česko poté, co Paříž předá Praze na konci roku půlroční předsednictví v Evropské unii. Sarkozy se podobné spekulace svým dnešním prohlášením pokusil vyvrátit.

Sarkozy po setkání s Topolánkem také ujistil, že neplánuje žádné pravidelné summity zemí eurozóny v době českého předsednictví. Na summit, který by se v nutném případě eventuálně konal, bude Česko pozváno jako pozorovatel.

Pokud eurozóna bude jednat na vyšší úrovni, než jsou současné schůzky ministrů financí zemí majících euro za měnu, bude se ho ČR za svého předsednictví EU účastnit jako pozorovatel, upřesnil místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který premiéra provázel. To je podle europoslankyně Jany Hybáškové jasná pobídka k tomu, aby se Česká republika seriózně začala zabývat vstupem do eurozóny. České předsednictví EU je technicky a administrativně dobře připraveno, je však otázka, zda je dobře připraveno i politicky, uvedla Hybášková ve Studiu ČT24.

Nicolas Sarkozy:

„Topolánek vede v současnosti rozumnou a proevropskou politiku v ČR. Jako předseda Evropské rady mu přeji mnoho úspěchů.“

Topolánek po schůzce novinářům sdělil, že se Sarkozym připravili plynulý přechod současného francouzského předsednictví na české. Sarkozy poznamenal, že Francie také podpoří veškerá úsilí ČR k rozvinutí partnerství unie s nečlenskými východoevropskými státy. „Topolánek vede v současnosti rozumnou a proevropskou politiku v ČR. Jako předseda Evropské rady mu přeji mnoho úspěchů pro jeho období (předsednictví),“ řekl Sarkozy. „Prvního ledna začíná plnohodnotné české předsednictví. Na tom jsme se shodli,“ zdůraznil Vondra.

Francie dala nedávno najevo, že by ráda posílila akceschopnost skupiny zemí eurozóny tím, že by se pravidelně konaly summity jejich nejvyšších představitelů ve stejné době jako schůzky šéfů vlád a států celé EU. Od toho ale Sarkozy nyní upustil. Vyjádřil také přání, aby se v zájmu zachování kontinuity při předávání předsednictví nadcházejícího newyorského summitu ke světové finanční krizi zúčastnil po boku francouzského předsednictví také český ministr financí. Česká strana poté upřesnila, že požádala Francii o souhlas s účastí českého zástupce na summitu, a to náměstka místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Marka Mory. Ten by jel do USA ve francouzské delegaci.

Sarkozy dnes také českou stranu ubezpečil, že podpoří úpravu klimaticko-energetického balíčku EU v rámci boje za omezování emisí plynů se skleníkovým efektem, aby nebyly poškozeny země střední a východní Evropy. Místo přechodu na plnou aukci povolenek v roce 2013 by měl nastat postupný náběh, aby část povolenek byla nadále zdarma, aby velkým podnikům byl poskytnut delší čas na vlastní modernizaci a investice.

„Předsednictví Evropské unie je jen předsednictví Radě Evropské unie, tedy jedné instituce. Navíc uvnitř této rady existuje neformální skupina, tzv. eurogroup, která sdružuje ministry financí a centrální bankéře zemí, které přijaly euro. Právě tato skupina je trochu mimo klasické struktury předsednictví,“ připomíná analytik Lukáš Pachta. 

Česká republika by této eurogroup ani předsedat nemohla, protože společnou evropskou měnu ještě nepřijala. Sarkozy by právě tuto skupinu chtěl povýšit na jakousi hospodářskou vládu. Právě tím by se mohlo zastínit české předsednictví.

Tento plán ale rozděloval Evropskou unii. Například Němci dali najevo, že se jim tato představa nelíbí, protože za ní vidí snahu Francie nad snahou nad Evropskou centrální bankou.

Češi pojedou řešit ekonomickou krizi do Washingtonu

Česko je po dnešním setkání Topolánka se Sarkozym oficiálně přizvané na summit zemí G20. Dvacet nejsilnějších ekonomik světa se v polovině listopadu sjede do Washingtonu, aby tam jednaly o možných řešeních ekonomické krize.

Zástupce České republiky bude členem francouzské delegace a bude se tak 15. listopadu moct zapojit do debat, jaký nový světový systém vybudovat a jak současné krizi co nejefektivněji čelit.

České předsednictví komentuje i European Voice

Týdeník European Voice v aktuálním vydání komentuje možnost, že by v čele Evropské unie od ledna v rámci českého předsednictví stanul český prezident Václav Klaus. Pozastavuje se přitom nad tím, že by se tváří unie mohl stát právě Klaus, který je známý svými euroskeptickými postoji.

Týdeník v komentáři s názvem Čeští hrdinové a šelmy podotýká, že Klausův mluvčí už oznámil, že prezident ani při příležitosti předsednictví nevyvěsí na Pražském hradě vlajku EU. Podle týdeníku je příliš pozdě vysvětlovat Kluasovi, že předsednictví neznamená obdržet velké národní vyznamenání za zásluhy, ale hájit společné evropské zájmy.

Středomořská unie české předsednictví nejspíš také nezastíní

Na pracovním obědě se kromě summitů eurozóny probíralo také předsednictví Středomořské unie, kterou Nicolas Sarkozy ustavil během končícího francouzského předsednictví. Oba státníci se shodli na tom, že Středomořské unii, která řeší například otázky imigrace, bude předsedat Francie a Egypt.

  • Nicolas Sarkozy a Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/499/49866.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/444/44303.jpg