V Sýrii se demonstrovalo proti americkému náletu

Damašek - Bez násilí se obešla dnešní masová demonstrace v centru Damašku proti nedělnímu zásahu amerického letectva v syrské vesnici u hranic s Irákem. Bezpečnost v damašských ulicích zajišťovaly posílené policejní jednotky, demonstranti se zastavili asi kilometr a půl od amerického velvyslanectví. Alláh, Sýrie, Bašár, Kolonialisté slyšte, syrský lid nikdy neklesne na kolena, Svou duši i krev obětujeme pro tebe, Bašáre, volal dav, který se po asi dvou hodinách rozešel.

Demonstranti nesoucí portréty prezidenta Bašára Asada a syrské vlajky se shromáždili na náměstí v centru Damašku. Ne americkému terorismu! a Americká demokracie je zabíjení civilistů v Abú Kamalu, stálo na transparentech. Většina účastníků protestu byli studenti státních škol a úředníci.

Policie byla připravena i na násilné akce. Posílené oddíly vyzbrojené obušky a ochrannými štíty obstoupily americké velvyslanectví, na křižovatkách situaci sledovali policisté v civilu. Vysláni byli i do diplomatické čtvrti Abú Ramani a do blízkosti zastupitelských úřadů Spojených států, Iráku, Saúdské Arábie i k budově americké školy. Spojené státy dnes pro veřejnost uzavřely své velvyslanectví a vyzvaly občany USA pobývající v Sýrii k maximální opatrnosti.

Sýrie žádá od USA omluvu 

Americké vrtulníky zasáhly v neděli syrskou příhraniční vesnici. Podle Sýrie bylo při této vojenské razii zabito osm civilistů. USA útok oficiálně nepřiznaly, ale jejich vojenští činitelé pod podmínkou zachování anonymity řekli, že cílem akce bylo zlikvidovat údajného velitele teroristické sítě al-Káida, který pašoval do Iráku zahraniční bojovníky, peníze a zbraně.

Syrská vláda dnes požádala Washington o omluvu. Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí ve středu večer telefonoval syrskému kolegovi Valídu Mualimovi, od útoku se distancoval a sdělil, že vláda dělá vše pro to, aby se vyhnula stupňování napětí a ohrožení syrsko-iráckých vztahů. Damašek také žádá, aby Washington doložil, že terčem útoku byl opravdu Iráčan a údajný organizátor přepravy posil iráckého odboje ze Sýrie do Iráku abú Ghadíja.

Incident, který Sýrie označila za teroristický akt, výrazně zvýšil napětí v syrsko-amerických vztazích. Syrská vláda ve středu oficiálně požádala USA o uzavření amerických kulturních a školních institucí v Damašku. Pohrozila rovněž zastavením spolupráce při zajišťování bezpečnosti na irácké hranici, pokud se USA za útok neomluví a neslíbí, že americké jednotky už v budoucnu nebudou na syrském území operovat.