Al-Káida vyzývá před americkými volbami k pokoření republikánů

Dubaj - K pokoření amerických republikánů vyzvala v nově zveřejněném videu teroristická síť al-Káida. Stalo se tak v době oslav svátku íd al-fitr, který muslimové slaví po ukončení postního měsíce ramadánu a který letos připadl na začátek října. Před blížícími se americkými prezidentskými volbami se organizace přitom ve svém poselství nepostavila ani za jednoho z kandidátů.

Výzva se týká také amerického prezidenta George Bushe. „Bože, pokoř Bushe a jeho stranu, pane světa, poniž a poraž ho,“ říká na záznamu jeden z velitelů al-Káidy abú Jahjá Libí. Tento muž, který údajně žije v Afghánistánu nebo Pákistánu, Bushe přirovnal k tyranům.

Al-Káida před několika dny přes internet vyzvala k útoku proti Spojeným státům ještě před prezidentskými volbami. Atentát prý přispěje k vítězství McCaina a k prodloužení válek v Iráku a v Afghánistánu, které podle al-Káidy Ameriku vojensky a hospodářsky vyčerpají.

Vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin zveřejnil podobnou výzvu těsně před americkými volbami před čtyřmi lety. Posmíval se tehdy Bushovi a hrozil novými útoky ve stylu atentátů ze září 2001. O tehdejším Bushově demokratickém soupeři Johnovi Kerrym se zmínil jen letmo, když se na Američany obrátil slovy: „Vaše bezpečnost není v rukou Kerryho, Bushe nebo al-Káidy. Rozhodujete o ní vy sami a bezpečný bude každý stát, který neohrozí nás.“