Medveděv odvolal ingušského prezidenta, důvodem zřejmě nárůst zločinnosti v oblasti

Moskva - Dmitrij Medveděv dnes odvolal z funkce prezidenta Ingušské autonomní republiky Murada Zjazikova. Důvody tohoto kroku ruského prezidenta sice sděleny nebyly, zřejmě za ním ale stojí prudký nárůst zločinnosti v regionu. Prozatimním ingušským prezidentem Medveděv jmenoval Junuse-Beka Jevkurova. Ingušsko se v poslední době zmítá na hranici občanské války, ozbrojené střety mezi ruskými vojáky a místními muslimskými rebely jsou tu prakticky na denním pořádku.

Ingušsko je chudá, převážně muslimská země na severním Kavkaze. Moskva se zde snaží potlačit islamistické hnutí, jehož příslušníci podnikají pravidelně útoky na místní představitele. Pořádkové síly prý naopak v odvetě podnikají razie, při nichž mizí podezřelí. Před deseti dny zaútočila skupina ozbrojenců na vojáky ruského ministerstva vnitra. Nejméně dva ruští vojáci byli zabiti, podle ingušské opozice jich bylo zabito kolem pěti desítek.

Podobné incidenty jsou tu poměrně časté, stále výrazněji se do Ingušska násilí šíří ze sousedního Čečenska. Moskva už v minulosti do oblasti vyslala armádu, aby potlačila násilnosti, za nimiž jsou podle všeho islámští bojovníci. Za ozbrojenými přepady ruských vojenských jednotek a za pumovými útoky ovšem nezřídka stojí také místní zločinecké gangy.

Prozatímním prezidentem Junus-Bek Jevkurov

Prozatimním ingušským prezidentem Medveděv jmenoval bývalého výsadkáře Junuse-Beka Jevkurova, který donedávna byl zástupcem náčelníka štábu povolžského a uralského okruhu. Vyznamenal se v roce 1999, kdy v čele svých výsadkářů obsadil letiště v Prištině ještě před jednotkami NATO.

Bývalý generál KGB Zjazikov stál v čele místních úřadů od roku 2002. O jeho pádu se začalo v ruských médiích spekulovat poté, co koncem srpna byl v ingušské metropoli Nazrani zastřelen majitel opoziční internetové sítě Magomed Jevlojev v době, kdy ho policie převážela k výslechu. Incident vyvolal pouliční protesty proti ministru vnitra Musovi Medovovi a prezidentu Zjazikovovi. Obhájci lidských práv označili smrt novináře, jehož portál kritizoval často Kremlem podporované ingušské úřady za údajné potlačování disidentů a svobody slova, za vraždu.

Mapa Kavkazu
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová