Teroristický útok ETA ve španělské Pamploně zranil 17 lidí

Pamplona (Španělsko) - Na univerzitním parkovišti v severošpanělské Pamploně explodovalo auto naložené výbušninou. Exploze zranila 17 lidí a zničila několik aut v okolí. Předcházel jí varovný telefonát - ten autorství výbuchu přisuzoval baskické separatistické organizaci ETA. Pamplona je správním střediskem španělské autonomní oblasti Navarra. Útok přichází jen dva dny poté, co španělská policie zatkla čtyři osoby, které jsou údajně členy ETA a jež prý plánovaly teroristický útok v Navaře.

K výbuchu na parkovišti u centrální budovy Navarrské univerzity došlo kolem poledne. Exploze roztříštila okna v přilehlé univerzitní budově a poškodila několik zaparkovaných aut.

Univerzita neobdržela žádný telefonát, jímž by někdo před explozí varoval. Avšak baskická silniční zásahová služba DYA oznámila, že jí telefonovala osoba, která se k útoku přihlásila jménem ETA. Tímto způsobem baskičtí separatisté často před svými atentáty varují. Telefonát ale přišel jen několik minut před výbuchem.

Navarrská univerzita, založená v roce 1952, spadá pod španělskou katolickou organizaci Opus Dei. Jde již o šestý atentát proti této univerzitě. Naposledy byli v květnu 2002 při explozi bomby nastražené v automobilu lehce zraněni tři lidé.

Nejbližší budovy, v nichž bylo na 400 osob, byly po výbuchu vyklizeny, sdělil mluvčí univerzity Jesús Díaz a upřesnil, že ostatní části univerzity, kde je na 12 tisíc studentů, nadále normálně fungují.

ETA (Baskicko a jeho svoboda) je na seznamu teroristických organizací Evropské unie i Spojených států a přisuzuje se jí odpovědnost za smrt více než 800 lidí. Organizace bojuje za nezávislost Baskicka již 40 let. Atentáty začala znovu páchat od loňského června, kdy přerušila příměří. Od té doby připravila o život pět lidí.

Jedním z požadavků ozbrojené skupiny je připojit k Baskicku Navarru, kde část obyvatelstva hovoří baskicky. Organizace usiluje o vytvoření nezávislého státu Basků, který by měly tvořit španělské severozápadní provincie Navarra, Álava, Guipúzcoa a Vizcaya a francouzské jihovýchodní provincie Labourd, Basse-Navarre a Soule. Tyto oblasti obývají převážně Baskové.

Vydáno pod