Obering a Kaczyński jsou pro co nejrychlejší ratifikaci smlouvy o antiraketách

Varšava - Nad možným zpožděním polské ratifikace americko-polské smlouvy o umístění části amerického protiraketového štítu v Polsku dnes ve Varšavě vyslovil znepokojení šéf americké protiraketové agentury Henry Obering. Čím později bude smlouva ratifikována, tím víc času podle něj získají země, jako je Írán. Pro co nejrychlejší postup je i polský prezident Lech Kaczyński, který musí smlouvu podepsat poté, co ji schválí polský parlament.

„Já ratifikaci samozřejmě podepíši,“ řekl Kaczyński ve středu večer na palubě letadla při návratu z Ukrajiny. Náměstek polského ministra obrany Stanislaw Komorowski však pochybuje, že by parlament ratifikoval základní smlouvu, kterou uzavřely USA a Polsko v srpnu, ještě letos. Připomněl, že základní smlouva je pouze jedním z dokumentů, o nichž země jednají.

„Bude-li dohoda ratifikována až koncem roku, nebudeme moci v Polsku do roku 2012 antirakety instalovat. Čím víc se projekt zpozdí, tím později budeme moci protiraketovou obranou disponovat a tím víc šancí dostane Írán,“ prohlásil dnes Obering na semináři ve Varšavě.