Ve světě tančí svítící oranžové hlavy. Slaví se Halloween

Praha/Washington - Objeví-li se dnes večer v českých ulicích upíři, strašidla a svítící oranžové hlavy s vyceněnými zuby, vězte, že i do České republiky dorazil kultovní americký svátek Halloween. Slavnost, kdy se děti převlékají do masek a kostýmů a chodí koledovat, se slaví vpředvečer dne všech svatých a dva dny před českými Dušičkami. Přestože se považuje za jeden ze symbolů amerického života, podobné reje sahají až ke keltské kultuře. A stále častěji se objevují i v západní Evropě.

Název Halloween je zkratka ze slovního spojení All-hallow-even, tedy předvečer svátku všech svatých. Své kořeny má v Británii, kde posledního října slavili Keltové svůj Nový rok - Samhain. Toho dne se mrtví vraceli mezi živé a mohli ovlivňovat jejich životy - právě proto se mezi kostýmy objevují duše zesnulých či kostlivci. Keltský svátek přijali i Římané a od nich křesťané. Protože Halloween stojí na pohanských symbolech spojených s čarodějnictvím, začala jej křesťanská liturgie spojovat se zlem a Satanem.

Nejznámějším symbolem svátku je vydlabaná oranžová dýně, jejíž výřezy tvoří oči a smějící se ústa. Pro Američany je přitom právě tradice vydlabávání plodu imporem, který přišel s irskými kolonisty v 18. století, když do Spojených států mířili za prací. Dýně je tradičně nazývána Jack O'Lantern a traduje se kolem ní řada historek spjatých s ďáblem a alkoholem. Podle pověstí představuje duše odešlých lásek a slouží jako ochrana před skřítky.

Američané se oblečou i za Palinovou

Největší popularitě se svátek těší ve Spojených státech amerických. Tamní Národní federace maloobchodu (NRF) zjistila, že si letos kostým na Halloween chystá téměř 52 milionů dospělých Američanů. Podle odhadu se za oslavy utratí 5,77 miliardy dolarů (asi 113 miliard korun). Přestože kostýmy supermanů, batmanů, čarodějnic, víl či princezen stále slaví úspěch, slavnost reflektuje i současné politické děni - podle obchodníků je jednou z nejvyhledávanějších letošních masek převlek za republikánskou kandidátku na viceprezidentku Sarah Palinovou.

V Evropě je svátek vnímán velmi rozporuplně. Ve Velké Británii se slaví obdobně jako ve Spojených státech, oslavy získávají popularitu i v Belgii, Německu a v Rakousku. Vídeň dokonce nabízí loď duchů na Dunaji. Francouzská veřejnost naopak proti Halloweenu brojí. Proti svátku jsou protiameričtí odpůrci a strážci tradičních hodnot, ale také katolická církev, která bubáky a strašidla považuje za jakési ohrožení svého postavení. Komplikace způsobuje i protestantům, neboť na 31. říjen připadá i jejich svátek Den reformace.

  • Tradiční vyřezané dýně autor: ČT24, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/422/42113.jpg
  • Halloweenské kostýmy s politickým podtextem autor: čtk, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/499/49809.jpg