USA předvídají, že ve světě kvůli základním surovinám a hospodářství přibudou konflikty

Washington - V nadcházejících dvou desetiletích vzroste ve světě potenciál ke konfliktům také proto, že Čína, Indie a Rusko se změní ve velmoci a protože se zostří soupeření o získání strategických surovin. Svět bude také čelit většímu riziku teroristických útoků. Vyplývá to z prohlášení šéfa amerických zpravodajských služeb Michaela McConnella.

Zpravodajci připravují zprávu pro novou administrativu, která vzejde z voleb 4. listopadu. Z dokumentu vyplývá, že tajné služby i bezpečnostní složky Spojených států se chtějí v následujících dvou dekádách stále soustředit na potenciální hrozby ze strany teroristů z al-Káidy, a to i přesto, že vliv organizace v Iráku a na dalších místech výrazně klesl.

McConnell také varoval před tím, že se vynoří spousta menších ozbrojených skupin, které budou navazovat na al-Káidu a které mohou být ještě nebezpečnější. 

Michael McConnell:

„Jednou z našich největších starostí je i nadále obava, že skupina teroristů nebo jiná nebezpečná skupina může získat a použít biologické zbraně, nebo s menší pravděpodobností i radiologické zbraně, čímž by způsobila ještě větší škody než z 11. září 2001.“

Také soupeření o energie, vodu a jídlo dožene podle McConella svět ke konfliktům v dosud nebývalé intenzitě. Situaci prý budou ještě zhoršovat změny klimatu a ekonomické problémy. Současně prý dojde k historickému převodu bohatství a moci ze Západu na Východ.

Pokud současný trend světového vývoje přetrvá do roku 2025, Čína bude podle šéfa zpravodajských služeb na cestě k tomu, aby se stala nejsilnější ekonomikou světa, největší vojenskou mocností a pravděpodobně i největším dovozcem surovin. V těsném závěsu budou Čínu následovat Indie a Rusko, které rovněž získají větší podíl na světovém bohatství a moci.

Hospodářský růst stejně jako nárůst světové populace budou znamenat tlak na získávání strategických surovin, jako jsou energie, potraviny a voda. „Stačí si uvědomit, že 1,4 miliardy lidí bez přístupu k těmto základním potřebám povede ke vzniku napětí na zeměkouli a že světové organizace stejně jako velké státy se budou muset s tímto napětím nějak vyrovnat,“ řekl McConnell.

McConnell, který každodenně informuje současného amerického prezidenta George Bushe o záležitostech zpravodajského charakteru, dodal, že jeho agentura už se setkala i s oběma nynějšími uchazeči o prezidentský úřad, s demokratem Barackem Obamou i s republikánem Johnem McCainem, aby s nimi jednala především o problémech spojených s terorismem.

Prezidentské volby se konají v úterý 4. listopadu a okamžitě poté, jak bude znám vítěz, začne McConnell informovat o zpravodajské problematice nového prezidenta.