Americké síly na Blízkém východě a ve střední a jižní Asii povede David Petraeus

Washington - Americký generál David Petraeus (55) přebírá vrchní vedení amerických sil na celém Blízkém východě a v jižní a střední Asii. Řídit bude i operace v Afghánistánu. Generál Petraeus působil od roku 2007 jako vrchní velitel amerických vojsk v Iráku. Dohlížel například na rozmístění téměř 30 tisíc dodatečných nasazených vojáků na nejproblematičtější místa v zemi.

Petraeus bude rozhodovat o vojenských operacích ve dvacítce zemí, ale nebude mít na vojska tak přímý vliv, jaký měl dosud v Iráku. Funkci převezme po Martinovi Dempseym, který vystřídal v březnu Williama Fallona. Ten odstoupil po zveřejnění článku, podle něhož se prý Fallon marně pokoušel odradit prezidenta George Bushe od války v Iráku.

Petraeus velel vojskům v Iráku od loňska a hlavně jemu je připisováno zklidnění této země. Dosáhl toho díky posilám, které mu Bush poskytl. Teď budou pod jeho velení spadat nejen americká vojska v Iráku, ale také v Afghánistánu, Pákistánu nebo v blízkosti Íránu.

V Iráku vsadil na strategii, kdy do oblasti povolal 30 tisíc dalších vojáků. Místo velkých a početných základen vsadil na malé jednotky, které operativně reagují na situaci v daném mikroregionu.

Chce se soustředit na pozvolné snižování jednotek v Iráku a na navyšování vojsk v Afghánistánu, jak žádají tamní velitelé. Bude mít také hlavní slovo při řešení napětí s Íránem.

Vydáno pod