Schwarzenegger pomůže McCainovi lákat voliče v Ohiu

Washington - Američtí prezidentští kandidáti se pouhé čtyři dny před volbami snaží nalákat voliče na americkém Středozápadě - ve státech, které budou pravděpodobně rozhodovat volby. Republikán John McCain má na dnešek naplánováno několik předvolebních akcí v Ohiu, státě, který před čtyřmi lety rozhodl ve prospěch George Bushe. Před voliči by se měl po McCainově boku objevit i populární kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Obama dnes povede kampaň v Iowě a Indianě.

McCain, který podle průzkumů zaostává za svým demokratickým soupeřem v řádu několika procent, dnes vystoupí ve městech Hanoverton a Columbus v Ohiu. V Columbusu by mu měl přispěchat na pomoc veřejností oblíbený republikánský politik Arnold Schwarzenegger, který se doposud volebního klání mezi demokraty a republikány neúčastnil.

Analytici označují Ohio za klíčový stát, v němž McCain musí vyhrát, chce-li dobýt Bílý dům. Podle statistik se dosud žádný republikán nestal prezidentem, aniž by předtím vyhrál v Ohiu. Předvolební průzkumy však naznačují, že by zde mohli mít demokraté mírnou převahu.

Jedenáctimilionové Ohio coby lidnatý stát disponuje hlasy 20 volitelů, kteří volbu prezidenta po celonárodním hlasování 4. listopadu obstarají za veřejnost. Volitelé tvoří sbor v celkovém počtu 538. K vítězství jednoho či druhého kandidáta je potřeba získat nadpoloviční většinu - 270 volitelských hlasů. Podle průzkumů se Obama a McCain střídají v Ohiu ve vedení, velká města stojí za demokratickým kandidátem, naopak konzervativní venkov spíše za McCainem. Právě tento stát zasáhla finanční krize mnohem citejněji než jiné. Stále více lidí se začíná pohybovat na hranici chudoby.

Nevěřte předvolebním průzkumům, vzkazuje Obama

Gallupův ústav ve své každodenní anketě ve čtvrtek zjistil, že by pro Obamu teď hlasovalo 49 procent Američanů, kteří tvrdí, že pravděpodobně k volbám dorazí, zatímco pro McCaina 46 procent. Obamovi přičítají průzkumy také vedení v jednotlivých státech USA. Podle šetření společnosti Gfk pravděpodobně zvítězí nejen ve všech tradičně demokratických státech, ale dobré vyhlídky má i na výhru v republikánsky orientovaných státech Coloradu, Nevadě, Ohiu a Virginii.

„Ani na minutu podobným průzkumům nevěřte,“ řekl Obama ve čtvrtek asi 35.000 svých příznivců na Floridě. Budeme v následujících pěti dnech pracovat tak, jako kdyby na tom závisely naše životy. Budeme muset bojovat," prohlásil.

Obama slibuje, že pokud ho Američané do funkce prvního muže dovedou, napraví ekonomické chyby osmi let vlády George Bushe, zastaví závislost USA na blízkovýchodní ropě, ukončí válku v Iráku, ale zároveň dokončí boj proti al-Káidě v Afghánistánu. Chce také obnovit „přímou diplomacii“, která zabrání Íránu získat jaderné zbraně, a celkově vylepšit pověst země ve světě.