K bombové sérii v indickém Ásámu se hlásí dosud neznámá skupina

Guváháti (Indie) - K sérii 13 útoků, které ve čtvrtek otřásly indickým státem Ásám, se dnes přihlásila dosud neznámá skupina indických islamistů. Výbuchy si podle nejnovější bilance vyžádaly nejméně 77 mrtvých a několik set zraněných, z nichž asi 300 zůstává v nemocniční péči. Organizace, která se označuje za Islámské bezpečnostní síly - indičtí mudžáhidé, zároveň upozornila, že tím její aktivita nekončí a v Ásámu lze čekat další bombové útoky.

Předchozí bilance teroristických útoků byla 61 obětí, během noci a dneška podlehlo 16 dalších lidí zraněním, což celkovou bilanci zvyšuje na 77 mrtvých. Další asi dvě desítky zraněných jsou ve velmi vážném stavu, a nelze proto vyloučit, že se počet obětí ještě zvýší.

Minimálně 43 obětí je hlášeno z ásámské metropole Guváháti, kde explodovalo šest bomb, dalších více než 30 osob zahynulo při výbuších v okrese Kokradžár a ve městě Barpéta.

Jeden z atentátů v Guváháti zasáhl přísně střeženou zónu, v níž se nachází soud, vládní úřady a sídla vysokých policejních činitelů. Většina dalších útoků byla namířena proti tržištím.

V Guváháti davy rozhořčené útoky poté napadly policii kameny. V potyčkách s policisty byly desítky lidí zraněny. Na jednom místě bezpečnostní síly rozháněly nespokojence střelbou do vzduchu. Ve městě byl následně vyhlášen zákaz vycházení.