Rakouská média mluví o strachu z českého předsednictví, politici prý ne

Vídeň/Praha - Rakouská média v posledních dnech nepříliš lichotivě psala o budoucím českém předsednictví Evropské unie. Komentáře hovořily například o tom, že Češi v křesle unie vrhnou na Evropu temný stín. Podle zpravodaje ČT Jana Moláčka se rakouští novináři poměrně rozsáhle věnují napětí mezi Francií a Českem, které způsobily spekulace o tom, že prezident Nicolas Sarkozy by rád zůstal v čele EU i další půlrok. Od rakouských politiků se ale podle Moláčka podobně ostrá slova čekat nedají.

„Noviny samozřejmě zmiňují fakt, že Česko nemá stabilní vládu, že pozice jeho premiéra je velmi slabá a že zemi reprezentuje prezident, který se netají tím, že předsednictví malé země považuje za bezvýznamnou věc,“ shrnuje Jan Moláček. Dodává, že Rakousko, které je svojí velikostí srovnatelné s Českou republikou, si uvědomuje, že kdyby vznikl precedens, kdy velká země na úkor malé vede unii, mohlo by na to také doplatit.

Na dnešní slova prezidenta Sarkozyho, že plně podporuje české předsednictví, podle Moláčka nebude Rakousko nijak reagovat. „Jestli rakouští politici nějak okomentují současný vývoj, bude to s největší pravděpodobností stejnými slovy, které použil i Sarkozy - tedy, že plně podporují předsednictví,“ uzavírá Moláček.