Kaddáfí přijel do Moskvy nakupovat zbraně a plyn, Libye dala 1,5 miliardy dolarů na oběti terorismu

Moskva - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí dnes přicestoval do Moskvy. Podle západních agentur Kaddáfí do Ruska přijel nakoupit hlavně zbraně, ale velký zájem má i o ruský zemní plyn. Tripolis se ale v tomto směru prý příště nehodlá jednostranně vázat jen na Východ, ale příslušnou spolupráci hodlá rozvíjet i se Západem. Libye navíc zaplatila 1,5 miliardy dolarů do kompenzačního fondu pro oběti vzájemných útoků Washingtonu a Tripolisu v 80. letech.

Ve hře je také možnost zřídit v libyjském přístavu Benghází námořní základnu pro ruské válečné lodě. Ruská vojenská přítomnost by podle Kommersantu byla zárukou pro Libyi, že USA proti ní nepodniknou žádnou vojenskou akci. I přes četná smířlivá gesta je prý jasné, že USA nijak nespěchají, aby si s plukovníkem Kaddáfím padly do náruče.

Zahraniční agentury spekulují, že Kaddáfí by mohl v Moskvě nakoupit stíhačky Su-30, několik desítek tanků T-90, rakety země-vzduch a další zbraně, které by nahradily ty zastaralé, které už Libye vlastní. Zbrojní kontrakty by údajně mohly přesáhnout částku dvou miliard dolarů (téměř 40 miliard korun).

Metropoli svého bývalého blízkého spojence z dob někdejšího Sovětského svazu navštěvuje poprvé po 23 letech. Hlavním tématem rusko-libyjských rozhovorů na nejvyšší úrovni bude podle ruských zdrojů spolupráce v energetice, při mírovém využití atomové energie a v oblasti vojenství.

Po Rusku budou dalšími zastávkami Bělorusko a Ukrajina

Velký obrat k Západu signalizovala už návštěva americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v září v Tripolisu. Byla to první návštěva šéfa americké diplomacie v této severoafrické zemi po 55 letech a znamenala potvrzení normalizace vzájemných vztahů.

Nynější obchodní obrat, který je podle ruských agentur tvořen hlavně ruským exportem do Libye, loni dosáhl necelých 232 milionů dolarů. Rusko údajně do Libye vyváží hlavně obilí, stroje a dopravní prostředky. Obě strany objem obchodu považují za nedostačující, oboustranný potenciál prý je mnohem vyšší.

Kaddáfí ještě dnes povečeří s prezidentem Dmitrijem Medveděvem v jeho rezidenci. Hlavní obchodní jednání se má uskutečnit v sobotu. V Moskvě libyjský vůdce zůstane do neděle, kdy odcestuje na návštěvu Běloruska. Další jeho zastávkou má být Ukrajina.

Odškodnění pro oběti terorismu

Agentury dnes přinesly zprávu, že Libye zaplatila 1,5 miliardy dolarů (28,2 miliardy korun) do kompenzačního fondu pro oběti vzájemných útoků Washingtonu a Tripolisu v 80. letech. Podle amerického ministerstva zahraničí naplněním fondu padla poslední překážka pro úplnou normalizaci vztahů obou zemí.

„Libyjské rozhodnutí… je milníkem v našich vzájemných vztazích,“ prohlásil mluvčí ministerstva Sean McCormack. Administrativa prezidenta George Bushe podle něj nyní zajistí plnou imunitu libyjské vládě při
žalobách u amerických soudů kvůli teroristickým útokům.

Vydáno pod