Jeden z klíčových států amerických voleb: Pensylvánie

Harrisburg - Americký předvolební boj se soustředí do států, které budou díky vysokému počtu volitelských hlasů klíčové. Jedním z nich je i Pensylvánie. V tradičně konzervativním státě má zatím lehce navrch demokrat Barack Obama. Ani John McCain ale není bez šance.

Venkov státu Pensylvánie je bitevní pole, na kterém může být definitivně rozhodnuto o příštím prezidentovi USA. Jsou tu rozsáhlé zemědělské oblasti a malá města. Profesor David Thornuburg, šéf prestižního politologického institutu říká, že John MacCain může zopakovat vcelku překvapivé vítězství Hillary Clintonové ze stranických primárek.

Dokázala to právě s pomocí voličů z venkova a malých měst, pokud si vypůjčí něco z jejího scénáře, mohou si vést opravdu dobře.

Paní Barbara z Bethlemu v centrální Pensylvánii, jejíž muži z velké rodiny tradičně slouží v armádě, někteří padli, jiní byli zraněni podobně jako John McCain, říká: „Byl to pilot, sestřelili ho, má kontakty po celém světě, okusil život a rozumí mu.“

Dynamika státu je pochopitelně nejvíc cítit v několikamilionové Filadelfii. Je to místo, kde byly napsány slavné kapitoly amerických dějin, včetně deklarace nezávislosti. A je to také místo, kterým si může být Barack Obama téměř jistý. „Víte, on nemá takovou tu studenoválečnickou povahu, kterou vidím u McCaina,“ myslí si obyvatelka města Freda Egnelová.

O pensylvánských voličích se ví, že se vlastně nakonec nerozhodují podle stranických dresů, ale spíše po velmi zralé úvaze. Takže závěr tady může být opravdu zajímavý bez ohledu na jakékoli průzkumy.