Ukrajina bojuje s krizí finanční, politickou… i sportovní

Kyjev - Ukrajina v těchto dnech bojuje nejen s politickou, ale i finanční krizí. Prezident Viktor Juščenko vypsal na 14. prosince předčasné volby, ale vláda ani parlament o nich nechtějí ani slyšet. Poslanci na ně dokonce odmítli schválit potřebnou částku, takže se neví, kdy - a zda vůbec - se volby uskuteční. Kvůli finanční krizi nemá Ukrajina navíc peníze ani na stavbu infrastruktury pro evropský fotbalový šampionát 2012, který je tím pádem v ohrožení.

Ranou pro ukrajinskou ekonomiku je více než 65procentní pokles ceny oceli, která je jedním z hlavních devizových příjmů země, připomíná zpravodaj ČT Miroslav Karas. Prudký pokles zaznamenala i domácí měna, hřivna je na sedmiletém minimu vůči americkému dolaru. Burza se propadla o 80 procent, inflace stoupla na 25 procent, růstové tempo se zpomaluje. Zasažena je celá ekonomika, problémy mají ocelárny i banky. Jedna už padla a některé nejsou schopny vyplácet hotovost. Zmírnit následky globální finanční krize na ekonomiku země má záložní úvěr od Mezinárodního měnového fondu ve výši 16,5 miliardy dolarů.

Ukrajinu kromě toho čekají od roku 2006 už třetí parlamentní volby. Ukrajinští zákonodárci je sice odmítli financovat, podle odborníků se jim ale země stejně nevyhne. Juščenkova strana vystoupila z vládní koalice, protože premiérka Julija Tymošenková prosadila v parlamentu omezení prezidentských pravomocí. Vztahy mezi oběma někdejšími spojenci jsou vyhrocené a sotva se je podaří urovnat.

Tymošenková už počátkem měsíce rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb prezidentem Juščenkem odsoudila jako krok, který je v rozporu se zájmy 47 milionů obyvatel Ukrajiny. Předčasné volby by daňové poplatníky v přepočtu vyšly na 1,4 miliardy korun.

Ukrajina pozastavila přípravy na Euro 2012

Ukrajina pozastavila kvůli finanční krizi a problémům v legislativě i přípravy na evropský fotbalový šampionát, který má uspořádat v roce 2012 společně s Polskem. Práce na budovách a modernizacích objektů se zastavily ve čtyřech městech, kde by se měl turnaj konat, i v náhradních dějištích. Nestaví se v Kyjevě, Doněcku, Dněpropetrovsku ani ve Lvově. Ještě nedávno přitom Ukrajina ujišťovala zástupce UEFA, že se stihne na Euro 2012 připravit.