Schwarzenberg podpořil vstup Albánie do euroatlantických struktur

Tirana - Ekonomická spolupráce nebo možnosti investic českých podniků - to jsou otázky, které probíral český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg během dvoudenní návštěvy Albánie. Kromě Evropské unie usiluje Tirana i o vstup do NATO. Integrace zemí západního Balkánu do euroatlantických struktur je také prioritou českého předsednictví Evropské unii, vstup Albánie do NATO podpořila tento týden v prvním čtení i Poslanecká sněmovna.

Albánie, která byla před lety nejizolovanější zemí Evropy, udělala velký pokrok v hospodářství, říká zpravodaj ČT Filip Kanda. Do evropských struktur ji ale ještě čeká dlouhá cesta. Integrace Albánie by mohla přinést výhody i Česku. Možnosti spolupráce jsou především v těžbě, stavebnictví nebo cestovním ruchu, do zdejšího energetického průmyslu se chystá vstoupit ČEZ.

ČEZ vyhrál tendr na převzetí 76procentního podílu v albánském distributorovi elektřiny Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH), modernizaci jeho sítě a zaplacení jeho dluhů. OSSH je distribuční divize státní elektrárenské společnosti KESH. Privatizace má být dosud největší a nejsložitější podobnou akcí v zemi a jejím hlavním cílem je omezit chronické výpadky proudu.

Albánie se v posledních letech potýká s obrovským nedostatkem elektřiny, protože zanedbala investice do výstavby elektráren. Situace se tradičně zhoršuje v zimních měsících a obdobích sucha, kdy je v řekách málo vody potřebné k výrobě proudu v hydroelektrárnách.

  • Ministři zahraničí Česka a Albánie Karel Schwarzenberg a Lulzim Baša autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/500/49987.jpg
  • Albánská metropole Tirana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/500/49989.jpg