Obamu podporuje 49 procent voličů a McCaina 44

Washington - Republikánský kandidát John McCain tři dny před americkými prezidentskými volbami snížil náskok demokrata Baracka Obamy na pět procentních bodů. Vyplývá to ze společného šetření Zogbyho institutu, agentury Reuters a zpravodajské stanice C-SPAN. Ještě v pátek tyto zdroje Obamovi přisuzovaly osmibodové vedení.

Podle výsledků průzkumu podporuje Obamu 49 procent voličů a McCaina 44. U nezávislých voličů se Obamův náskok ztenčil z 15 na šest bodů. U žen vedl demokrat o devět bodů, nyní je jeho náskok čtyřbodový.

Obamova podpora spadla po dvou dnech pod 50 procent. McCainova podpora podle průzkumu nepřekročila pětačtyřicetiprocentní hranici více než tři týdny. Obama od září vede před McCainem ve všech národních průzkumech. Republikáni ale tvrdí, že jejich kandidát nyní připravuje comeback.

Za McCaina se v pátek v Ohiu postavil republikánský guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger. Ten se vyjádřil ve smyslu, že Obama a jeho program nejsou dostatečně silní.

McCain je válečným veteránem z Vietnamu, mezi voliči, kteří mají v rodině člena armády, ale na Obamu ztrácí pět procent. Mezi hispánci má McCain šestadvacetiprocentní přízeň, republikánskému prezidentovi Georgi Bushovi přitom tato skupina v roce 2004 dala čtyřicet procent svých hlasů.

Obama si rovněž vede lépe mezi voliči odlišných ideologických hodnot. Demokrat láká 19 procent konzervativců, zatímco republikánskému kandidátovi projevuje přízeň jen šest procent liberálů.

Podle průzkumů je zájem o letošní prezidentské volby obrovský. Například v Georgii práva hlasovat dřív využila celá třetina registrovaných voličů. Volební účast by v úterý 4. listopadu mohla být nejvyšší od 60. let.