Podvodník prodávající falešné stradivárky spáchal po svém odhalení sebevraždu

Řím - Tragický konec mělo v Římě vyšetřování podvodů se starými houslemi. Italský virtuos ruského původu totiž prodával nepříliš cenné nástroje za statisíce eur. Když se o něj začala zajímat policie, spáchal sebevraždu.

„Tohle je úžasná sbírka houslí mého otce, mám tu i stradivárky,“ opakoval 64letý Sergej Djačenko, ruský virtuos s italským pasem. Říkal to hlavně  svým žákům a nabízel jim, že  nějaký kus prodá. Chtěl jen hotovost. „Dostali jsme oznámení od mladého muže, který je po nehodě deset let na vozíku. Řekl nám, že ho podvedl jeho učitel hry na housle, že mu prodal falešný nástroj za 650 tisíc eur,“ uvádí vyšetřovatel Raffaele Mancino.

Jenomže nástroj údajně z dílny italských houslařů Guadagniniů v přepočtu za 16 milionů korun stál ve skutečnosti jen zlomek této sumy, nanejvýš 3 tisíce eur. „Podle zářezu f je okamžitě poznat, že toto není Guadagnini, protože jeho f je velice zvláštní,“ poukazuje na nesrovnalost znalec starých nástrojů Claude Lebet.

Podvedený student si dohodl koupi dalšího nástroje - ale u placení už zasáhli policisté. Zatčený virtuos přiznal, že housle kupoval po starožitnictvích a na bleším trhu, byly to jen napodobeniny od německých houslařů. 

Ze sbírky, která čítala dvě stě kusů, byly pravé jen dva nástroje, Sergej Djačenko prodal padělky šesti žákům do různých zemí. Tíhu své viny neunesl a po propuštění na kauci se oběsil ve svém římském domě.